Treba li prestati svakoga dana opsesivno brojati zaražene? Đikić predložio drugačiji model

Josip Mihaljević
1. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Prije tri dana, urednik zdravstvene rubrike BBC-a napisao je članak o epidemijij koji je izazvao podosta reakcija. Novinar se pita je li vrijeme za povratak normalnim životima, pretjeruju li vlade i mediji oko izvještavanja o koroni, a njegovoj tezi se pridružuje sve više stručnjaka i epidemiologa.

ivan đikić

Foto: Ivan Đikić | Youtube screenshot

Britanski BBC objavio je prije tri dana zanimljiv članak njihovog glavnog urednika zdravstvene rubrike Fergusa Walsha koji se pita je li došlo vrijeme da se vratimo normalnim životima. Walsh u podosta balansiranom tekstu na primjeru Velike Britanije (gdje je jedno vrijeme vladala prava drama) objašnjava zašto bismo trebali imati drugačiji pristup prema koroni.

Autor navodi kako je brojka preminulih od posljedica Covida-19 pala na manje od deset dnevno, a pritom upozorava da u prosjeku 30 muškaraca umre svakoga dana od raka prostate, a još toliko žena od raka dojke.

“Te se brojke ne čitaju na večernjim vijestima, za razliku od svih mogućih statistika oko smrtnosti od korone”, piše Walsh.

Je li vrijeme?

Članak koji je objavio BBC postao je poprilično viralan, a sada i pojedini stručnjaci zagovaraju ideju povratka normalnim životima, piše Index.hr. Navode podatak da u Hrvatskoj svakoga dana od infarkta umre 27 ljudi, a od moždanog udara 16 ljudi.

Hrvatski znanstvenik s frankfurtskom adresom Ivan Đikić za RTL je izjavio da bi se o koroni trebalo drugačije komunicirati.

ivan đikić
Ivan Đikić objavio 10 savjeta kako se pripremiti za koronu najesen

“Samo goli brojevi uistinu utječu na pučanstvo, na ljude i na njihovu psihu i mislim da se to može promijeniti brzo i mislim da bi bilo pametnije da imamo određena generalnija obavještavanja javnosti”, kazao je Đikić za RTL.

To bi se moglo postići da se izvještava o tjednim trendovima u određenim područjima. U zadnje vrijeme imamo više stotina zaraženih po danu, no Đikić smatra da bi se umjesto na te brojke trebali fokusirati na brojke od smrtnosti.

U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca epidemije otkriveno 2.200 zaraženih, a imali smo 100 preminulih. Od kraja svibnja do danas imamo 8.300 novozaraženih i 86 preminulih.

“Gotovo je 10 puta manji rizik umiranja u odnosu na ono proljetno razdoblje. Vjerojatno se virus nije toliko promijenio nego naše sluznice bolje reagiraju”, sugerirao je Ozren Polšek koji je član znanstvenog savjeta vlade.

Treba li se i dalje svakoga dana izvještavati o broju novozaraženih?

Treba li prestati svakoga dana opsesivno brojati zaražene? Đikić predložio drugačiji model
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap