Tračak nade za buduće umirovljenike: Evo kakve mirovine imaju oni koji sada odlaze u penziju

Josip Mihaljević
28. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prvoj polovici godine u mirovinu je otišlo nešto više od 24 tisuće ljudi. Nova kohorta umirovljenika ima malo više staža od prosječnog hrvatskog umirovljenika, a zbog toga su im mirovine nekoliko stotina kuna veće od državnog prosjeka.

Snimak zaslona/BBC

U prvoj polovici godine u mirovinu je otišlo 24.257 ljudi, otkriva najnoviji broj Statističkih informacija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Pritom najčešće odlaze u klasičnu starosnu mirovinu i to njih 47 posto. U odnosu na prvu polovicu prošle 2019. godine, ove godine imamo oko dvije tisuće manje ostvarenih prava na mirovinu.

Uvijek je zanimljivo pratiti kakve mirovine ostvaruju oni umirovljenici koji po prvi puta ostvaruju pravo na mirovinu, jer se tu najbolje može vidjeti stanje mirovinskog sustava, odnosno kakve mirovine u ovom trenutku on može isporučiti. Njihove podatke o stažu i visini mirovine najbolje je usporediti s državnim prosjekom. Prosječna mirovina u ovom trenutku iznosi 2.524 kune, a bez međunarodnih ugovore (za one koji su čitav staž odradili u Hrvatskoj) iznosi 2.830 kuna. Pritom njihov prosječni radni staž iznosi 30 godina i osam mjeseci – mada  oko ovog podatka postoje različite interpretacije.

Novi umirovljenici – više staža, veće mirovine

radnivijek
Optužuju nas da u mirovinu idemo s premalo staža, no istina je ipak drugačija

Od 24.257 novih umirovljenika u prvoj polovici godine po modelu mirovine situacija je ovakva:

  • starosna mirovina – 11.399 ljudi
  • starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika – 3.106 ljudi
  • prijevremena starosna – 3.767 ljudi
  • prijevremena starosna zbog stečaja poslodavca – 14 ljudi
  • invalidska – 1.108 ljudi
  • obiteljska – 4.863 ljudi

Podjednako se radi o umirovljenicama i umirovljenicima, a sada ćemo pogledati kako se njihove mirovine mogu usporediti s državnim prosjekom. Ako gledamo one koji su staž ostvarili isključivo u Hrvatskoj (odnosno, 83% umirovljenih u ovoj godini), njihova prosječna mirovina iznosi 2.925 kuna, punih 125 kuna iznad državnog prosjeka. Od svih navedenih kategorija, najbolje prolaze korisnici starosne mirovine koji u prosjeku primaju 3.026 kuna mirovine, dvjestotinjak kuna iznad državnog prosjeka. U starosnu mirovinu odlazi se  s prosječno 64 godine i 2 mjeseca starosti, 31 godinom i šest mjeseci staža.

Slijede korisnici prijevremene mirovine koji su prosječno odradili 36 godina i 10 mjeseci staža, s prosječnom mirovinom od 2.963 kune, opet iznad državnog prosjeka.

Više od punog staža – oko 3.525 kuna mirovine

Državna tajnica: "Prosječna mirovina za puni radni staž je 4.600 kuna"

Zanimljivo je pogledati podatke za starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, odnosno za one ljude koji u mirovinu odlaze s najmanje 60 godinom starosti i 41 godinom staža. Oni u mirovinu idu bez ikakve penalizacije, a mirovine su im nešto veće. Pritom u mirovinu odlaze sa 61 godinom i osam mjeseci starosti.

U prosjeku su odradili čak 42 godine i jedan mjesec staža, a prosječna mirovina im je 3.525 kuna.

U odnosu na prošlu godinu, malo su se popravili jer su ranije imali tridesetak kuna manju mirovinu, a pola godine više staža.

Tračak nade za buduće umirovljenike: Evo kakve mirovine imaju oni koji sada odlaze u penziju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap