Toplinski val ubija dagnje, školjkari u šoku: ‘Sve se u dva dana dogodilo’

Lucija Basa
25. srpnja 2025.
Novosti
A- A+

Uzgajivači školjaka u Malostonskom zaljevu prošle godine su ostali bez velikog dijela uroda zbog naglog pomora. Prvo su primijetili pomor daganja, a kasnije i kamenica. Neki su tako ostali bez 80 do 90 posto školjaka koje su uzgajali. Profesorica s Odjela za primijenjenu ekologiju kaže da su znanstvenici primijetili da se toplinski valovi  odvijvaju i u moru. Ističe da dagnje mogu izdržati na visokim temperaturama svega nekoliko dana.

Dagnje

Dagnje | Foto: Pexels

Visoke temperature mora lani su gotovo potpuno uništile dagnje u Malostonskom zaljevu, koji se nalazi između Ploča i Neuma. Ove godine – ista priča. Školjke vrlo teško podnose visoke temperature, čak i u dubokom moru. Ovako veliki pomor ne pamte ni najstariji školjkari, piše HRT.

‘Praktički se sve u dva dana dogodilo’

Školjkar iz Brijeste, Zdravo Lazić, ispričao je kako su prošle godine na mjesec dana potpuno zaustavili prodaju. Nije im bilo jasno što se događa niti što mogu učiniti. Kaže da su izgubili više od 90 posto školjaka, a najviše ih je šokiralo koliko brzo su stradale dagnje odnosno mušule.

– Praktički ispada da se to sve u dva dana dogodilo, taj kompletni pomor, jer poslije toga – ono što smo mogli vidjeti, jedan mali postotak je preživio. Znači, praktički ispada da se u jedan dan dogodilo sve. Sad, je li to od visokih temperatura u moru, pa je to bila kulminacija, taj dan, ili što se dogodilo – to nismo uspjeli ni shvatiti, kazao je Lazić.

Preporuke za starije osobe
Stiže prvi toplinski val: Stariji moraju paziti na ove četiri stvari

Svi u problemu, nitko nije siguran zašto točno

U Malostonskom zaljevu djeluje oko 60-ak školjkara i sve muči isti problem. Marija Radić iz udruge Stonski školjkari poručila je da su i oni imali veliki gubitak – oko 80 posto. Osim daganja, primijetili su i veliki pomor kamenica. Nakon velikog pomora dagnji prošle godine, provedeno je ispitivanje dagnji na poznate bolesti. Međutim, nije pronađen trag ni jedne poznate bolesti. Prema tome ispada da je glavni krivac zagrijavanje mora, ističe profesorica sa Sveučilišta u Dubrovniku dr. Ana Bratoš Cetinić, koja radi na Odjelu za primijenjenu ekologiju.

– Ne bi to bio problem da je to jednokratno, jedan dan, ali to su sada temperature koje traju po nekoliko dana. Čak znanstvenici, koji se time bave su uočili da postoje i toplinski valovi u moru. Naime, one na temperaturama od preko 28, a da ne kažem 30 stupnjeva, mogu izdržati svega nekoliko dana, između 10 i 15, u ovisnosti kakva im je prehrana, u kakvom su stanju, odnosno kakva im je kondicija, kazala je Bratoš Cetinić.

Ni veće dubine ne štite školjke od pomora. Većina uzgoja odvija se na dubinama većim od 20 metara, no čak su i plića uzgajališta na 13–14 metara teško stradala. Naime, školjke su uginule sve do razine četiri metra ispod površine. Iako su očekivali da će plići dijelovi biti prvi pogođeni, pomor se nije dogodio postepeno, istaknuo je Lazić. Uz to, vrućine uništavaju i mlađ, što znači da će budući prinosi biti značajno smanjeni.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap