Toplinski udari ljetos ubili gotovo 900 starijih osoba u Engleskoj

Jasmina Grgurić Zanze
10. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Siječanj nam donosi hladnoće zbog kojih se moramo čuvati smrzavanja. Ljetne vrućine već smo zaboravili, no na njih nas podsjećaju ovih dana objavljeni podaci. Naime, gotovo 900 starijih osoba umrlo je od toplinskih udara ljetos u Engleskoj. Najviše smrti zabilježeno je 25. srpnja kada su temperature dosegle 38.7 stupnjeva.

Foto: Pixabay

Nedavno objavljeni službeni podaci britanskog Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je od toplinskih valova ljetos u Engleskoj umrlo gotovo 900 umirovljenika. Najsmrtonosniji pritom je bio drugi toplinski val koji je trajao od 21. do 28. srpnja 2019. godine.

Najtopliji dan u tom naletu vrućina bio je 25. srpnja kada su zabilježene temperature od 38.7 stupnjeva Celzijevih. Time je oboren rekord najviše temperature u povijesti Velike Britanije, piše Sky news.

radijator
Sa zimom nema šale: Donosimo 13 preporuka za zaštitu od hladnoće za starije osobe

Uz najveći toplinski val u srpnju, zabilježena su još dva, od 28. do 30. lipnja i od 23. do 29. kolovoza.

Tijekom drugog toplinskog vala zabilježena su nevjerojatna 572 smrtna slučaja kod osoba starijih od 65 godina. Krajem kolovoza umrlo ih je 320. Tako su tijekom toplinskih valova proteklo ljeto zbog učinka visokih temperatura na tijelo umrla ukupno 892 umirovljenika. Smrtnih slučajeva bilo je i među mlađima od 65 godina, ali ta brojka nije previše odudarala od uobičajenih statističkih podataka.

Tako je 2019. godina druga po smrtnosti uslijed velikih vrućina, odmah iza 2016. godine kada je zabilježeno 908 smrtnih slučajeva.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap