Ako točno riješite ovu mozgalicu, slobodno se možete prijaviti za studij u Oxfordu

Josip Mihaljević
7. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Na prijemnom ispitu za jedno od najpoznatijeg sveučilišta na svijetu Oxfordu znaju se naći dosta neobična pitanja. Jedno od njih je i ova mozgalica, koju je objavio The Guardian.

mozgalica oxford

Foto: The Guardian

Iako je ovo pitanje s prijemnog testa za matematiku, neće vam trebati kompleksni izračuni. Pitanje se sastoji od pet dijelova, a točan odgovor se smatra samo ako imate svih pet točnih odgovora!

Za usporedbu, studenti koji upisuju Oxford su imali prosječno 4.73/5 točnih odgovora.

Na fotografiji iznad vidimo tri osobe – Alice, Boba i Charlieja. Oni su vam stručnjaci za logiku i uvijek govore istinu. Oni sjede u redu, baš kao što je ilustrirano na fotografiji. Alice može vidjeti Bobov i Charlijev šešir, ali ne može vidjeti svoj. Bob može vidjeti samo Charlijev šešir, ali ne može vidjeti svoj. Charlie ne može vidjeti niti jedan od šešira.

U svakom od sljedećih pet scenarija, otac im na glave stavlja crveni ili plavi šešir.

Pitanja:

1.

Otac stavlja šešire na njihove glave i kaže im: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Barem jedan od vas ima crveni šešir.”

Alice mu odgovori: “Ja znam boju svog šešira.”

Koje su boje šešira svima u ovakvom scenariju?

2.

U drugom krugu, otac ponovno stavlja šešire djeci na glavu i kaže: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Barem jedan od vaših šešira je crven.”

Alice mu odmah odgovori: “Ja ne znam boju svog šešira.”

Bob zatim kaže: “Ni ja ne znam boju svog šešira.”

Koje boje je Charlijev šešir?

3.

U trećem krugu, otac ponovno stavlja šešire na glave i kaže: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Barem jedan od vas ima crveni šešir i jedan od vas ima plavi šešir.”

Alice kaže: “Ja znam boju svog šešira.”

Bob kaže: “Moj je crven.”

Koje su boje šešira svima u ovakvom scenariju?

4.

U četvrtoj rundi, otac ponovno stavlja šešire na dječje glave i kaže: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Barem jedan od vas ima crveni šešir i barem jedan od vas ima plavi šešir.

Alice kaže: “Ja ne znam boju svog šešira.”

Bob kaže: “Moj šešir je crven.”

Koje boje je Charlijev šešir?

5.

U posljednjoj rundi otac ponovno stavlja šešire i kaže: “Svaki od vaših šešira je ili crven ili plav. Dvoje od vas koje sjedi jedno do drugog imate crvene šešire.

Alice kaže: “Ja ne znam boju svog šešira.”

Koje boje je Charlijev šešir?

Odgovori se nalaze u nastavku teksta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap