Tlo se ne smiruje: Seizmolozi otkrili što možemo očekivati u narednim mjesecima

Jasmina Grgurić Zanze
7. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Tek što se se građani Sisačko-moslavačke županije donekle vratili normalnom životu, koliko je moguće nakon nedavnog razornog potresa magnitude 6.2, jučer se dogodio novi magnitude 5. Seizmolozi upozoravaju da se tlo neće smiriti još mjesecima te da takvih potresa možemo očekivati još.

Seizmolog Krešimir Kuk (Snimak zaslona/N1)

Seizmolozi su komentirali situaciju s potresima nakon onog jučerašnjeg magnitude 5 na petrinjskom području. Treći je to jaki potres koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju u posljednjih deset dana, a osjetio se i šire.

“Naglašavali smo da je nakon ovako jako potresa magnitude preko 6 realno očekivati nekoliko potresa magnituda oko pet, desetak oko četiri i tako dalje. To će se sve događati u idućim mjesecima, nema pravilnog vremenskog razmaka” –  rekao je seizmolog Krešimir Kuk u Dnevniku N1.

Dodao je da će ova serija potresa trajati još neko vrijeme i da građani toga moraju biti svjesni. Ono što predstavlja izravnu opasnost jest da naknadni potresi slabijeg intenziteta dodatno ne oštete već narušene objekte i na taj način ne ugroze ljudske živote. Njih je stoga potrebno prve osigurati.

Potres uništio i prostorije Sindikata umirovljenika Hrvatske, ulaz im je zabranjen!

“Živimo na seizmički aktivnim područjima, ne možemo reći da će se tlo u potpunosti smiriti. I kad je mirno, bilježimo sitne potrese koje ljudi ne osjete. Postoje periodi intenzivnije aktivnosti. Kad prođe ova serija, stvar će se sigurno smiriti, ali treba proći neko vrijeme” – dodao je Kuk.

Kazao je i da ne postoji direktna povezanost potresa na zagrebačkom i petrinjskom području. Serija zagrebačkih potresa još traje, znatno se smanjila, kaže, i po učestalosti i jačini. Vjerojatnije je da neće biti jači potres, no nemoguće je sigurno tvrditi.

“Potresi se ne mogu prognozirati i nitko ne može sa sigurnošću reći da više jakih potresa neće biti” – zaključio je ne tako optimistično seizmolog Kuk.

Da je teško davati optimistične prognoze slažu se i ostali seizmolozi, iako nije vjerojatno, ili je vrlo malo vjerojatno, da nas opet pogodi onako jak potres jačine 6. No, garancije nema.

Kuk je napomenuo i da je Vlada naručila dodatne instrumente za proučavanje potresa.

“Dobili smo pomoć Vlade. Naručeni su instrumenti iz SAD-a. Ići će na šire epicentralno područje i pokušat ćemo registrirati s većom gustoćom instrumenata što se događa” – zaključio je.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap