Tko čeka, taj ne dočeka: Jedno pismo putovalo je do adrese punih 107 godina!

Milan Dalmacija
18. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Jedno je pismo poslano iz engleskog grada Batha u južni London na adresu stiglo nakon 107 godina. Primatelj pisma nije više među živima, a sadašnji vlasnik kuće, inače kazališni redatelj i dramaturg, rado će ga predati lokalnom arhivu, ako se utvrdi da je povijesno važno. No, svakako će mu poslužiti kao inspiracija za novu predstavu.

Ilustracija: Rawpixel

Jedno je pismo, poslano u veljači davne 1916. godine, u jeku Prvog svjetskog rata tek nedavno stiglo na svoje odredište, historicističku kuću u Hamlet Roadu u južnom Londonu. Naravno, onaj kome je pismo bilo upućeno već dugo nije na ovom svijetu, pa je trenutnim vlasnicima kuće, kazališnom redatelju i dramaturgu Finlayju Glenu i njegovoj djevojci, posjet poštara izazvao čuđenje.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

– Primijetili smo da je godina na njemu ’16. Pa smo mislili da je 2016. Tada smo primijetili da je na marki bio kralj, a ne kraljica, pa smo zaključili da to nije mogla biti 2016. godina, opisao je Glen za CNN.

Stoga ga je odlučio odnijeti lokalnom povijesnom društvu, kako bi oni dalje istražili tko ga je poslao i kome je bilo namijenjeno. Na omotnici je nalijepljena marka vrijednosti od jednog penija s likom kralja Georgea V. Na svoju nesreću, Glen bi zbog ovog otkrića mogao i kazneno odgovarati. Naime, britanskim Zakonom o poštanskim uslugama iz 2000. godine kazneno je djelo otvoriti poštu naslovljenu na drugu osobu.

Dopisivanje dvije žene

ljubavni oglasi iz prošlosti
Ljubavni oglasi iz prošlosti: Nekada se partner tražio putem novina, evo kako je to izgledalo

No, kad je to već učinio, olakšao je posao povjesničaru i uredniku časopisa Norwood Review, Stephenu Oxfordu. On je otkrio da je pismo bilo namijenjeno Katie, supruzi lokalnog filatelista Oswalda Marsha. Autorica pisma bila Christabel Mennel, kći trgovca čaja Henryja Tukea Mennela, a napisala ga je za vrijeme odmora s obitelji u Bathu, koji, sudeći po sadržaju, nije bio idiličan.

– Puno bogatih ljudi iz srednje klase doselilo se u to područje kasnih 1800-ih. Oswald Marsh bio je vrlo cijenjen trgovac poštanskim markicama i filatelist koji je često pozivan kao vještak u slučajevima poštanskih prijevara, otkrio je Oxford.

Zbunjeni su i u pošti

Smatra kako je pismo godinama stajalo u kutu neke ladice ili pretinca u poštanskoj sortirnici Sydenham, koja se navodi na omotnici. Iz Kraljevske pošte, pak, tvrde da nemaju pojma kako im je ono promaklo.

– Ovakvi se incidenti događaju povremeno i nismo sigurni što se dogodilo u ovom slučaju. Cijenimo što će ljude zaintrigirati povijest ovog pisma iz 1916., ali nemamo daljnjih informacija o tome što se moglo dogoditi, poručili su iz pošte.

Kako bilo, Finlay Glen i njegova djevojka rado bi ustupili pismo lokalnom arhivu, ako se ispostavi da ono ima bitan povijesni značaj. No, ako nema, potrudit će se zadržati ga, a ovu priču možda i ispričati u nekoj od svojih budućih predstava.

Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Widget not supported!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap