Tko će preuzeti Cosa Nostru? Glavni favoriti za preuzimanje mafije su već u ozbiljnim godinama

Milan Dalmacija
26. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Nakon uhićenja mafijaškog bossa Matea Messine Denara postavlja se pitanje tko će preuzeti vodstvo u Cosa Nostri. Iako ni Denaro tijekom svog 30-godišnjeg bijega nije vladao svim klanovima, moguće je kako će budući vođa imati još teži posao. Kao favoriti za ulogu ‘kuma’, spominju se 85-godišnji draguljar iz Palerma i 64-godišnji serijski ubojica.

policija

Ilustracija: Unsplash

Prošloga tjedna je nakon 30 godina bijega uhićen je Matteo Messina Denaro, šef Cosa Nostre. On je priveden 16. siječnja u jednoj privatnoj bolnici gdje je bio na pregledu jer se liječi od raka. Talijansko pravosuđe osudilo ga je u odsutnosti zbog brutalnih ubojstava počinjenih početkom devedesetih. Kako javlja talijanska agencija ANSA, uhićen je i Andrea Bonafede, čovjek čijim se identitetom Denaro služio svih ovih godina u bijegu.

Unatoč ovim značajnim uspjesima talijanskih vlasti, stručnjaci ističu da “posljednji kum”, kako su nazivali Denara, nije kontrolirao sve mafijaške klanove u Cosa Nostri. Jedan od razloga je i to što nije bio iz Palerma, prijestolnice sicilijanske mafije. Ipak, on je jedan od posljednjih mafijaša koji su osmislili niz bombaških napada i atentata prije 30-ak godina.

Jedan je bio Salvatore Toto Riina, no one je preminuo 2017. godine u zatvoru. Njegova desna ruka, Bernardo Provenzano, umro je također u zatvoru, ali godinu ranije. Stoga se smatra da se različiti klanovi još otada nisu uspjeli dogovoriti oko vođe, zbog čega Cosa Nostra ima nekoliko “kumova”.

Narušena hijerarhija

Na Kajzerici pao pripadnik talijanske mafije, susjedi ne vjeruju: "Diler? Pa on je umirovljenik!"

Povjesničar John Dickie, autor knjige “Cosa Nostra: Konačna povijest sicilijanske mafije”, sugerira da bi Cosa Nostra mogla imati problema s odabirom vođe klanova u okolici Palerma. Smatra da je zbog toga “mafijaška hijerarhija, njezina struktura vodstva, njezina cijela teritorijalna struktura uvelike poremećena.”

– Ne možemo točno znati što će se dogoditi. Međutim, jedno je sigurno: Cosa Nostra se sastoji od pravila. Na tim pravilima počiva 150 godina, tako da će ih sigurno implementirati kako bi popravila štetu i stvorila novu strukturu vodstva nakon uhićenja, rekla je nakon Denarovog uhićenja glavna tužiteljica Palerma, Lia Sava.

Vremešni favorit

Ipak, nekoliko imena se spominje u kontekstu mogućeg preuzimanja Cosa Nostre. Favorit je 85-godišnji Settimo Mineo, vlasnik draguljarnice u Palermu, ali i jedan od najstarijih šefova mafije. Iako je u zatvoru, to ga u pravilu ne sprječava da upravlja organizacijom, piše Sky News.

Vodeći talijanski mediji navodno pišu kako je među ljudima koji bi mogli preuzeti Cosa Nostru i 64-godišnji Giovanni Motisi, poznat pod nadimkom Debeljko, ali i ubojica od najvećeg povjerenja pokojnog Tota Riine. On se nalazi u bijegu od 1998. godine, a neki nagađaju i da je možda mrtav.

Potencijala za preuzimanje mafije imaju njen rizničar, 48-godišnji Giuseppe Auteri, ali i 41-godišnji Sandro Capizzi. On je sa svojim ocem 2008. godine pokušao nasilno preuzeti vlast u Cosa Nostri. No, policija ih je uhitila. Trenutno je na slobodi i ponovno cilja na poziciju vođe.

Zbog nedostatka vodstva, Cosa Nostra je u teškoj situaciji. Iako su zadržali kontrolu nad Sicilijom i nekim granama gospodarstva, izgubili su tržište narkotika, koje je preuzela kalabrijska organizacija ‘Ndrangheta.

policija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap