Tko će povećanje u 2023. dobiti automatski, a tko će morati slati zahtjev?

Josip Mihaljević
9. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Pred Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje golem je posao jer će do kraja godine morati uskladiti isplatu mirovina s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Najveći dio posla odnosi se na povećanje iznosa korisnicima obiteljskih mirovina, a očekuje se da će preko 155 tisuća umirovljenika slati novi zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu kako bi uz osobnu ostvarili i dio mirovine preminulog partnera.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju tek su predstavljene, a nakon javnog savjetovanja idu u saborsku proceduru. Plan je prvo čitanje odraditi prije ljetne saborske stranke, a drugo čitanje i izglasavanje najesen budući da je planirani datum stupanja na snagu 1. siječnja 2023. godine.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje svakako do tada ima puno posla jer će morati prilagoditi sustav isplate mirovina za oko 300 tisuća korisnika obiteljskih mirovina koje je najbolje podijeliti u dvije skupine.

Prva se odnosi na korisnike koji ili nemaju pravo na osobnu mirovinu ili im je ona jako niska. Njima će se mirovina s prvim danom iduće godine jednokratno povećati za 10 posto (oko 250 kuna).

Druga skupina odnosi se na one korisnike obiteljskih mirovina koji su se morali odreći vlastite mirovine. Država procjenjuje da će njih više od 155 tisuća tražiti povratak u osobnu mirovinu i do 27 posto mirovine preminulog partnera jer će im ta računica biti povoljnija. Kod ove skupine prosječan rast mirovine procjenjuje se na 500 kuna.

Tko će slati zahtjev?

Donosimo 10 primjera, evo kako novi model obiteljskih mirovina funkcionira u praksi!

I jedna i druga skupina će s prvim danom iduće godine, samo zbog činjenice da su korisnici obiteljske mirovine, dobiti 10 posto povećanja. HZMO će im po službenoj dužnosti odrediti novi iznos mirovine.

Međutim, budući da se po važećem zakonu u Hrvatskoj ne mogu koristiti dvije mirovine, oni koji planiraju povratak u osobnu mirovinu (koja može biti starosna, prijevremena starosna, invalidska…) morat će slati zahtjev za ostvarivanjem prava na mirovinu koja im po zakonu pripada. Tek kada se iz obiteljske mirovine vrate u osobnu, dio mirovine preminulog partnera bit će integriran u jedinstvenu mirovinu koja će se kao i sve druge mirovine u državi usklađivati u punom iznosu.

Država je ovdje pripremila dosta povoljne uvjete za umirovljenike – imaju rok do 31. prosinca 2023. godine da to učine, a kada im procedura završi, dobit će i sve zaostatke, kao da su integriranu (osobnu + dodatak) mirovinu primali od 1. siječnja 2023. godine. Međutim, ako netko od umirovljenika propusti rok i, recimo, zahtjev za prelazak u osobnu mirovinu ostavi za 2024. godinu, država će mu isplatiti samo šest mjeseci razlike.

Tko će povećanje u 2023. dobiti automatski, a tko će morati slati zahtjev?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap