Tisuće španjolskih umirovljenika izašlo na ulice, traže veće mirovine!

Jasmina Grgurić
16. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Prosvjedovali su lani, a prosvjeduju i ove godine. Naravno, nije riječ o Hrvatima koji se također žale na malene mirovine, nego o Španjolcima. Naime, na tisuće njih iz cijele Španjolske došli su danas ispred zgrade parlamenta u Madridu gdje traže dostojanstvene mirovine.

Foto: Daily motion

Ispred zgrade španjolskog parlamenta u Madridu okupile su se danas na tisuće umirovljenika. Njihovi zahtjevi vrlo su jasni, traže dostojanstvene mirovine prosvjedujući protiv sadašnjih primanja.

Konkretno, španjolski umirovljenici traže izjednačavanje mirovina s minimalnim plaćama te podizanje mirovina na razinu od 1.084 eura nakon što u ured stupi nova Vlada. Naime, za manje od mjesec dana u Španjolskoj se održavaju parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine. Ankete pokazuju da će najviše mjesta u parlamentu osvojiti Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade.

Umirovljenici s juga i sjevera Španjolske tjednima su pješačili do Madrida kako bi ukazali na potrebu za povećanjem mirovina. U srijedu su se susreli u središtu grada.

“Ovdje nismo radi nas samih, već i zbog naše djece i unuka”, naglasio je njihov glasnogovornik.

Više od 800 tisuća umirovljenika živi s mirovinom nižom od radničkog minimalca

Noseći transparente i zastave različitih regija umirovljenici su krenuli prema parlamentu u centru Madrida, gdje su ih dočekale željezne barijere i policija. Nakon toga su se okrenuli te nastavili prosvjed na središnjem trgu Puerta del Sol. Najavili su daljnje prosvjede ne udovolji li vlada njihovim zahtjevima, piše N1.

Usporedbe radi, prosječna mirovina u Hrvatskoj 500 kuna je manja od minimalne plaće. Većina umirovljenika ostvaruje mirovinu nižu od prosječnih 2.500 kuna. Minimalac je 3.000 kuna, a manje od toga ima čak 800.000 umirovljenika.