Težak zločin: Pogrebnice rodbini naplaćivale kremaciju, a potom su prodavale dijelove tijela pokojnika

Milan Dalmacija
14. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Vlasnica pogrebnog poduzeća iz Colorada i njena majka su bez znanja rodbine preminulih, secirale njihova tijela te prodavali dijelove. Rodbini su naplaćivale po 1.000 dolara za kremacije koje nikad ne bi obavile, a tužitelji su naveli kako su prodale dijelove tijela čak 560 preminulih osoba. Osuđene su na 20, odnosno 15 godina zatvora.

Sprovod, lijes | Foto: Unsplash

Zbog teškog zločina je na 20 godina zatvora osuđena bivša vlasnica jednog pogrebnog poduzeća iz američke savezne države Colorado. Ona je prevarila rodbinu oko 560 preminulih osoba te je umjesto pogreba, secirala njihova tijela i prodavala njihove dijelove. U cijelu je priču bila upletena i njena 69-godišnja majka koja je osuđena na 15 godina zatvora, prenosi N1. Ona je, prema sudskim spisima, bila zadužena za seciranje tijela.

Za ovaj se zločin vjerojatno ne bi ni znalo da Reuters 2016. godine nije pokrenuo istraživački serijal o prodaji dijelova tijela u Sjedinjenim Američkim Državama. Ondje je tada to bila neregulirana industrija. Bivši radnici pogrebne tvrtke iz Colorada u tom su serijalu ispričali da su 46-godišnja Megan Hess i njena 69-godišnja majka Shirley Koch neovlašteno secirale tijela. Nekoliko tjedana nakon što je emitirana ta epizoda, FBI je pročešljao urede tvrtke.

Zakonima je u SAD-u zabranjeno prodavati organe, no prodaja ruku, nogu, glave ili kralježnice za potrebe istraživanja ili obrazovanja, što se u ovom slučaju dogodilo, zakonom nije regulirana. Problematično je zapravo to što je Hess naplaćivala rodbini preminulih 1.000 dolara za kremacije koje nikad nisu obavljene. Nekima je, štoviše, nudila besplatnu kremaciju kako bi ih nagovorila da doniraju tijela svojih najmilijih. Tvrtke koje su kupile te dijelove tijela nikako nisu mogle znati da su ti dijelovi stečeni prijevarom, utvrdili su tužitelji.

Obje su priznale krivnju u srpnju prošle godine, no Hess se u svom obraćanju sudu nije ispričala rodbini preminulih i preuzela odgovornost za svoje postupke, što je njena majka ipak učinila. Sutkinja je naložila da obje okrivljenice odmah budu prebačene u zatvor.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap