Teško vam je pala karantena? Oni su iz kuće izašli prvi put nakon sedam tjedana!

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska je ušla u treću fazu popuštanja mjera, no starije osobe i dalje bi trebale biti na oprezu. Ipak, ne izlazak iz kuće i u nagorim razdobljima epidemije nije bio strogo zabranjen, kao u nekim drugim zemljama, poput susjedne Srbije. No, strogu zabranu imala je jedna druga zemlja čiji su stanovnici nakon sedam tjedana jučer prošetali po prvi put.

Foto: Pixabay

Zemlje diljem svijeta popuštaju ograničenja uvedena prije gotovo dva mjeseca zbog epidemije koronavirusa. Tako starije osobe u Turskoj nisu smjele izaći van punih sedam tjedana, a jučer su prošetale po prvi put. Naime, stariji od 65 godina koji imaju najveći rizik od posljedica obolijevanja van nisu izašli još od 21. ožujka.

No, ni nakon ublažavanja mjera njihova sloboda kretanja na otvorenom nije apsolutna. Naime, vani smiju biti samo četiri sata dnevno. S druge strane, osobama mlađim od 20 godina i dalje je zabranjeno da budu vani, ali dozvole će i oni uskoro dobiti uz vremensko ograničenje, piše N1. No, ostaje nejasno tko kontrolira je li neki umirovljenik vani proveo dva ili pet sati.

Ipak, umirovljenici su presretni i s ograničenjem.

Strategija za popuštanje mjera: Starije osobe zadnje će izaći iz karantene

“Jako je lijepo biti van kuće poslije toliko vremena… Iako sam mogao sjediti na balkonu, to nije isto kao šetnja na otvorenom. Susjedi su mi donosili hranu i druge stvari. Naravno da je važno ostati kod kuće i biti siguran, ali je to vrlo teško” – rekao je novinarima 68-godišnji Ethem Topaloglu, koji je sa medicinskom maskom na licu šetao u parku u glavnom gradu Ankari.

Teško vam je pala karantena? Oni su iz kuće izašli prvi put nakon sedam tjedana!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap