Tajni kupci otkrili kako se u trgovinama prodaje trula hrana, a svoje nalaze će prijaviti Državnom inspektoratu

Ana Kanazir
3. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

U subotu je u Zagrebu održana izvanredna konferencija za medije, a tema je bila hrana koja se prodaje po trgovinama. Tako su u petak i subotu tajni kupci kupovali po trgovačkim centrima, u trgovinama i mesnicama, u Zagrebu i dokazali da Hrvatska postaje ‘Europski kontejner za trećerazrednu robu’. Ovu akciju su proveli Građanska inicijativa ‘Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske (KISHH)’, Hrvatska stranka umirovljenika, a sve uz nazočnost ‘Halo, inspektore’. Otkrili su kako će nepravilnosti prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Trula hrana iz trgovine na stolu i Ema Culi pored nje

Trula hrana iz trgovine i Ema Culi | Foto: Facebook, Halo inspektore

Nakon kupovine proizvoda u trgovinama u Zagrebu, pokazalo se kako se u trgovačkim centrima prodaje hrana loše kvalitete. Tajni kupci su tako otkrili trulu hranu u trgovinama, ali i meso sumnjive kvalitete. Ovo nažalost nije novootkrivena činjenica, ali sada bi se mogle dogoditi promjene jer će svoje nalaze prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Superhrana i chia sjemenke Pexels
Istraživanje otkrilo: Hrvatski umirovljenici imaju specifične prehrambene navike, evo što najviše jedu

U petak i subotu su tajni kupci cijeli dan obišli 22 trgovine i kupovali raznu robu. Ovu akciju po trgovačkim centrima i mesnicama u Zagrebu su proveli Građanska inicijativa ‘Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske (KISHH)’, Hrvatska stranka umirovljenika, a sve uz nazočnost ekipe iz ‘Halo, inspektore’.

Dokazi koji su prikupljeni su predstavljeni na konferenciji za medije, a prikazano je i povrće koje nije najbolje kvalitete. Ovime se dokazalo kako Hrvatska postaje ‘Europski kontejner za trećerazrednu robu’, kako je rekla Ema Culi, stručnjakinja za zaštitu potrošača. Ona je ujedno i članica Hrvatske stranke umirovljenika i nositeljica kandidacijske liste na EU izborima, a njezin obrazovni put možete pogledati u ovom tekstu.

Na konferenciji su tako na stol stavili trulo voće i povrće i zapakirane mesne proizvode koji vjerojatno nisu sigurni za konzumaciju. Osim toga, dodali su kako su u trgovinama pronađeni proizvodi s isteklim rokom trajanja. Veliki broj proizvoda bio je sumnjivog izgleda ili cijene nisu odgovarale onima koje su na blagajni potrošači trebali platiti, a sniženja su se odnosila na pokvarenu i nejestivu hranu, objasnio je na konferenciji za novinare Josip Kelemen, jedan od aktivista i savjetnik u redakciji ‘Halo, inspektore’, a prenosi dnevnik.hr.

Bez obzira na kvalitetu hrane, poznate su prehrambene navike umirovljenika koje su vrlo specifične. Tako jedu puno kruha, a vole i pekmeze, o čemu više možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap