Svjetska zdravstvena organizacija poručila: Iduće godine će biti više starijih od 65 nego mlađih od 15 godina

Ana Kanazir
15. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Prema posljednjem popisu stanovništva 22,45 posto osoba u Hrvatskoj je u dobi od 65 i više godina, a isti trend prati i ostatak Europe. Tako će iduće godine starijih od 65 godina u Europi biti više od mlađih od 15 godina, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). S obzirom na to da se radi o neizbježnom scenariju, ova organizacija je pozvala na poboljšanje mjera za zdraviju starost.

Držanje ruke u ruci

Starije osobe | Pixabay

Nije tajna da je stanovništvo sve starije, ali kako bi oni mogli uživati u svojem životu i kako bi imali zadovoljavajuće uvjete života, iz Svjetske zdravstvene organizacije su pozvali na poboljšanje mjera za zdraviju starost.

Ima nas točno 3.871.833: DZS objavio konačne rezultate Popisa stanovništva, evo koliki je udio starijih od 65

Procjenjuje se kako će iduće godine populacija osoba starijih od 65 godina biti brojnija od one mlađe od 15 u europskoj regiji WHO-a, objavila je ova organizacija. Poznato je i kako bi do ove situacije na svjetskoj razini moglo doći vjerojatno oko 2064. godine, kako navodi projekcija instituta Our World in Data, prenosi Index.hr.

Ipak, poznato je i kako se starije stanovništvo često susreće s raznim nedaćama i zdravstvenim, ali i mentalnim problemima, o čemu smo pisali i ovdje, pa WHO poziva vlasti da poduzmu mjere kako bi se ‘starijim osobama omogućilo očuvanje i poboljšanje njihovog tjelesnog i mentalnog zdravlja, neovisnosti, društvene dobrobiti i kvalitete života’.

Neke od mjera koje se preporučuju su prehrana i tjelesna aktivnost od najmanje 150 minuta na tjedan. Koliko je vježbanje važno za život starijih nam je u ovom tekstu ispričala i umirovljenica Željka koja je zahvaljujući redovitim treninzima poboljšala i svoje mentalno zdravlje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap