Švedski penzići doselili u Kaštel Sućurac: “Najbolja odluka ikad”

Josip Mihaljević
12. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska bi mogla postati oaza za umirovljenike. Naravno, ne naše, nego za strance. Švedski dnevni list je nedavno napisao zanimljivu reportažu o švedskom umirovljeničkom paru, koji se prijevremeno umirovio i doselio u Kaštel Sućurac. Uživaju u životu, a mirovine im bez problema pokrivaju troškove.

kaštel sućurac

Foto: Kaštel Sućurac | Youtube screenshot

Danas 68-godišnja Gunilla Fyrsjö i 67-godišnji Thomas Öhman već šest godina uživaju u Kaštel Sućurcu. Prije šest godina su zamijenili hladnu Švedsku s toplim mediteranom i uvjereni su da im je to najbolja odluka koju su donijeli, piše index.hr.

Žive onako kako bi umirovljenici trebali živjeti

U 2014. godini, prosječna nacionalna mirovina u Švedskoj iznosila je oko 7.700 kuna, a prosječne plaće su im danas oko 18.000 kuna mjesečno. Thomas i Gunilla su odabrali prijevremenu mirovinu prije šest godina i odlučili se odseliti negdje gdje će troškovi biti manji, a način života drugačiji.

“Selidba u Hrvatsku bila je nešto najbolje što smo učinili. U Švedskoj se radi, potom se ruča, pa bulji u televizor i na kraju se ide na spavanje. Ne zanima nas takav ritam, želimo uživota u životu”, kazali su za švedski dnevni list Aftonbladet.

Ideja o selidbi rodila se kada se njihov sin osamostalio. Napravili su računicu, shvatili da i s prijevremenom švedskom mirovinom u Hrvatskoj mogu živjeti vrlo dobro i krenuli u avanturu.

“Umjesto da radimo do zadnjeg dana, odlučili smo živjeti malo jednostavnije i uživati u slobodi. U Hrvatskoj su troškovi života mnogo manji nego u Švedskoj. Imamo dovoljno novca da živimo baš kako želimo. Kao strani umirovljenici, ovdje plaćamo samo 25 posto poreza. Dakle, sve u svemu, ovdje živimo nevjerojatno jeftino”, kazao je Thomas.

Nakon što su kupili kuću, tvrde da njihovi fiksni životni troškovi, u koji uključuju režije, održavanje automobila, najam garaže i vezu za brod – ne prelaze 500 eura.

“Došli smo u Hrvatsku sa šest kartonskih kutija, dvije putne torbe s odjećom i jednim autom. Bilo je pravo oslobođenje riješiti se svih tih stvari koje smo imali u Švedskoj. Sve što nam je trebalo za kuću u Kaštel Sućurcu, kupili smo ovdje. A s obzirom na to da puno vremena provodimo izvan kuće, stvari i predmeti nam zaista nisu tako važni”, kazala je Gunilla.

Oduševljeni zdravstvom, mana im je birokracija

Šveđane je lokalno stanovništvo brzo prihvatilo, a njima se sviđa što tijekom cijele godine mogu boraviti van kuće. Pohvalili su Dalmatince za gostoljubivost, a upoznali su i nove prijatelje s kojima isprobavaju domaću kuhinju.

Brzo su i usvojili i naviku ispijanja kave u kafićima, što im sigurno nije palo osobito teško.

Kazali su kako zdravstvo u Hrvatskoj funkcionira izvrsno, ali su ipak istaknuli jednu manu – birokraciju.

“Sve je komplicirano i traje dugo pa stranci trebaju zatražiti pomoć prije nego što nauče kako stvari funkcioniraju”, kazali su.

Malo im smeta i promet, kažu da se prometna pravila ne poštuju najbolje, a istaknuli su kako kod nas vlada veliki respekt prema državnim službenicima, ističući kako pred njih ne smijete doći u kratkim hlačama.

Švedski penzići doselili u Kaštel Sućurac: “Najbolja odluka ikad”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap