Sve više zahtjeva za izvanrednim povećanjem mirovina: Stranka umirovljenika traži 20 posto!

Josip Mihaljević
10. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon što su umirovljeničke udruge od Vlade tražile hitno povećanje mirovina za 10 posto, pridružuje im se i Stranka umirovljenika koja traži dvostruko veći iznos. Argument im je da su umirovljenici za toliko zakinuti formulom usklađivanja od 1999. naovamo. Također, zagovaraju koalicijski izlazak ujedinjenih umirovljeničkih stranaka na parlamentarnim izborima 2024. godine.

Predsjednik Stranke umirovljenika, Lazar Grujić Snimak zaslona/N1

Stranka umirovljenika i njihov šef Lazar Grujić traže povećanje mirovina od čak 20 posto kao mjeru za zaustavljanje daljnjeg ugrožavanja standarda umirovljenika, a argument im je da su umirovljenici formulom usklađivanja baš za toliko zakinuti od 1999. godine naovamo.

U podužem priopćenju objašnjavaju kako Hrvatskoj trebaju umirovljeničke stranke i pitaju se ima li među umirovljenicima barem deset posto glasača koji će na Markov trg poslati svoje legitimne zastupnike.

“Politički trijumf umirovljenika HSU je pretvorio u glazbenika s jednim hitom… Umirovljenici nakon toga nisu zabilježili niti jedan približno velik politički uspjeh do danas, ispustivši iz ruku priliku da trajno utječu na ekonomsku, socijalnu te zakonodavnu skrb umirovljenika”, poručuju iz SU-a.

Umirovljenička koalicija na izborima 2024.?

grujić
Stranka umirovljenika: Plenkovićeva Vlada reagirala je brzo, odlučno i socijalno odgovorno

Zato zagovaraju zajedništvo umirovljeničkih stranaka i udruga kroz programsku suradnju koja bi trebala učiniti mnogo više od pukog održavanja ili poboljšanja umirovljeničkog standarda.

“Stranka umirovljenika, analizirajući brojne kritike te savjete i prijedloge pojedinaca i udruga umirovljenika ukazuje na kontinuiran pad vrijednosti mirovina, na koju direktno utječe i formula za usklađivanje, kao i sve većeg siromaštva umirovljenik. Zaključujemo da politička scena u RH treba umirovljeničke stranke, koje će na predstojećim parlamentarnim izborima 2024. godine nastupiti okupljeni u koaliciji te imati zajedničku listu kandidata koju će ponuditi umirovljeničkom biračkom tijelu”, navode.

Temeljita reforma sustava koji se urušava

Od Vlade zahtijevaju pokretanje hitne procedure za jednokratno povećanje mirovina za 20 posto.

“Nacionalna (minimalna zajamčena) mirovina, temeljite reforma sustava koji se urušava, čisti računi tko je što zaradio i uštedio za radnog vijeka i koliko mu toga pripada u trećoj životnoj dobi, sigurnost, pouzdanost i transparentnost mirovinskog sustava samo su neki od nužnih zahvata s kojima se umirovljeničke stranke trebaju suočiti za dobrobit svih naraštaja u Hrvatskoj”, zaključuje Lazar Grujić, šef Stranke umirovljenika.

 

Sve više zahtjeva za izvanrednim povećanjem mirovina: Stranka umirovljenika traži 20 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap