Sve više trgovina uvodi ograničenja na kupnju ulja, prijeti i nestašica još jedne namirnice

Jasmina Grgurić Zanze
4. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Ni Hrvati nisu ostali imuni na još jedno stvaranje zaliha, ranije zbog korone, a sada zbog poskupljenja i prijetnje nestašicom pojedinih namirnica. Među njima je svakako i suncokretovo ulje, zbog čega se sve više trgovačkih lanaca odlučuje na uvođenje restrikcija pri kupnji. A prijeti nam i nestašica još jednog proizvoda na policama dućana.

Ilustracija/Pexels

Trgovački lanci u nekoliko europskih zemalja zbog straha od nestašice suncokretovog ulja uveli su ograničenja. Time žele spriječiti kupce da kupuju više nego što im je doista potrebno, odnosno da gomilanje kućnih zaliha ne bi dovelo do nestašice koja i realno prijeti zbog rata u Ukrajini kao žitnici Europe.

Takvu praksu ima sve veći broj trgovačkih lanaca u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji. Oni u Hrvatskoj zasad uvjeravaju građane da do nestašice, ali i restrikcija u prodaji – neće doći.

“Strah me sve većih cijena, a ne nestašice”

Stjepan (59): “Vlada je snizila PDV, a oni dižu cijene. Do mesa i ribe sve teže dolazim"

“Strahujem više od poskupljenja, nego od nestašice. Pogledajte što sam kupila danas na tržnici. Malo voća i povrća, preko sto kuna sam potrošila, a mirovina 2.300 kuna. Kako preživjeti? Suncokretovo ulje mi nije toliko bitno, jer ga trošim u malim količinama pa mi boca traje najmanje mjesec dana. Ipak, preskupo mi je i tako. Ako ga i nestane, bit će maslinovog ulja, masti, maslaca na akciji, snaći ćemo se.

Ali, protiv galopirajućih cijena nema lijeka, tu se čovjek ne može snaći kad izdvaja 300 kuna za lijekove i oko 1.000 kuna za režije pa za hranu što ostane” – ispričala nam je u prolazu šibenske tržnice 69-godišnja umirovljenica Lucija koja je otišla u prijevremenu mirovinu.

Prijetnja nestašicom dovodi do povećane potražnje, a samim time i do veće cijene. Alternativa se traži u palminu ulju, no i ono je sve skuplje, čime se ugrožavaju siromašni građani istočnih zemalja, ovisnima upravo o ovom proizvodu. Ukrajinska kriza utjecala je i na pojačanu proizvodnju žitarica te poskupljenje kruha i tjestenine.

Sve manje konzervirane rajčice. Evo zašto!

No, sada prijeti i nestašica još jedne namirnice – rajčice iz konzerve. Pogođena je Njemačka gdje bi Aldi, Edeka i Lidl mogli ostati bez ove namirnice, navode njemački mediji. Glavni razlog nestašice također je prekomjerna kupnja konzerviranih proizvoda.

U strahu od nestašice mnogi kupuju konzerviranu hranu koja ima duži rok trajanja. Drugi razlog za nestašicu jest taj što poljoprivrednici u Italiji sve manje sade rajčicu, zato što poljoprivredne površine prenamjenjuju za sadnju žitarica, neophodnih za proizvodnju kruha i tjestenine.

“Tržište rajčica u svojevrsnoj je eskalaciji. Neki su dobavljači već najavili da će morati smanjiti isporuke kupcima”, rekao je veletrgovac Otto Franck za njemačke medije, piše Fenix Magazin.

“Doći će do znatnog povećanja troškova za konzervirane rajčice koje ćemo morati prenijeti na trgovce”, kaže  izvršni direktor njemačke tvrtke za konzerviranje Hengstenberg Andreas Reimer.

Cijena sirovih rajčica iz sjeverne Italije već je 18 posto veća nego prošle godine. Talijanski proizvođač Mutti također je najavio poskupljenja.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap