Sve dulji rad: Vlada želi podići dob za odlazak u mirovinu na 70 godina!

Jasmina Grgurić
6. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska se, barem na neko vrijeme, obranila od pokušaja Vlade da se dobna granica za odlazak u mirovinu podigne na 67 godina, zahvaljujući inicijativi sindikata rada i prikupljenih potpisa građana koji su zaustavili ovaj dio mirovinske reforme i uz to smanjili umanjenje iznosa prijevremene mirovine. No, kako stanovništvo stari, sve dulji rad neminovan je diljem Europe i svijeta pa neki granicu sada žele podići čak na 70 godina.

Ilustracija: Unsplash

Japanska vlada namjerava parlamentu predložiti zakone o povišenju dobi za umirovljenje državnih službenika, najavio je ovih dana premijer Yoshihide Suga, piše Index.

“Dob za umirovljenje treba podići kako bi se ispunili sve složeniji administrativni zadaci” – rekao je Suga tijekom rasprave u jednom od povjerenstava donjeg doma parlamenta.

Otkrio je i da će zakonski okvir za sve dulji rad izraditi uskoro. Zanimljivo je pritom što se zakon odnosi samo na službenike plaćene od strane države, ali ne i na radnike u privatnom sektoru, što na neki način ima i smisla. Država plaća, država određuje pravila, iako time dolazi do diskriminacije u odnosu na ostale kategorije radnika. Opet, riječ je o znatno lakšim poslovima u odnosu na ostale.

Japan dosegnuo rekordan udio stanovnika starijih od 65 godina

Da ovakav potez japanske Vlade nipošto ne iznenađuje govori podatak kako je riječ o jednom od najstarijih naroda na svijetu, što tamošnjem društvu zadaje ogromne društvene udarce. Njihovi podaci također govore da su Japanci sposobni za rad u prosjeku do 71., a Japanke do 74. godine.  Vlada svoje starije stanovništvo tako planira iskoristiti kao radnu snagu.

Inače, mirovine u Japanu isplaćuju se nakon navršenih 65 godina života. Građani smiju raditi i dulje, a u mirovinu mogu otići bilo kada između 60. i 70. godine života. Naravno, one su manje ukoliko se Japanci na mirovinu odluče prije nego što napune 65 godina, a nakon te dobi slijedi bonifikacija, dakle otprilike slično kao kod nas. Pa ipak, službenu dob za umirovljenje sada planiraju podići za čak pet godina, pri čemu bi povećali i naknade pri odlasku u mirovinu.

Lani je u Japanu rekordnih skoro devet milijuna stanovnika starijih od 65 godina i dalje radilo, pri čemu ih najviše okuplja trgovina.

Sve dulji rad: Vlada želi podići dob za odlazak u mirovinu na 70 godina!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap