Svatovi bez djedova i baka: Preporuka da se uzvanici stariji od 65 godina ne pozivaju!

Jasmina Grgurić Zanze
1. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska nastavlja popuštati mjere u borbi protiv koronavirusa, a odluke Stožera civilne zaštite prate i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Većina ograničenja i dalje se odnosi na osobe starije od 65 godina, ali neka od njih su pomalo apsurdna. Tako se mladencima ne preporuča da u svatove pozivaju svoje djedove i bake!

Foto: Unsplash

Svadbene svečanosti ponovno su moguće za veći krug ljudi. Prema preporukama Stožera civilne zaštite, od 27. svibnja svadbe u zatvorenom mogu imati najviše stotinu uzvanika, a na otvorenom 150. Od 15. lipnja obje će se brojke povećati za još stotinu, a od 1. srpnja unutra će smjeti biti maksimalno 300, a vani čak 500 osoba. Ipak, među njima nisu i djedovi i bake.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporuča da se na svadbeno slavlje ne pozivaju uzvanici stariji od 65 godina te oboljeli od kroničnih bolesti krvožilnog i dišnog sustava, kao ni oni sa šećernom bolešću.

Među općim preporukama je pojačana osobna higijena, uz izbjegavanje dodirivanja lica nečistim rukama , kao i fizički razmak sudionika od najmanje 1,5 metra, koliko trebaju biti udaljena i sjedeća mjesta. Za osoblje koje poslužuje preporuča se nošenje maski za lice. Vjerski objekti, kao i objekti za slavlje, moraju osigurati najmanje tri četvorna metra prostora po sudioniku, kada je o broju uzvanika riječ. Također, potrebno je voditi i evidenciju gostiju s njihovim podacima zbog lakšeg praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom.

Sudionici, predstavnici vjerskih zajednica i osoblje moraju prije obreda i slavlja izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je ona u jutarnjim satima veća od 37,2 stupnja ili osoba ima simptome bolesti, ne preporuča se da sudjeluje u obredu ili slavlju.

Preporuka je i da se obredi i slavlja, ako je to moguće, organiziraju radije na otvorenom prostoru.

Ako želite zaplesati, onda važe malo drugačija pravila. Po osobi moraju biti četiri prostorna metra površine pa o tomu ovisi koliko ljudi može istovremeno biti na plesnom podiju. Fizička udaljenost među plesačima treba biti dva metra, što se ne odnosi na bliske osobe iz istog kućanstva. Ništa, dakle, od ‘stiskavca’ s nepoznatima.

Preporuke za svadbene svečanosti detaljnije možete pročitati u dokumentu HZJZ-a.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [109.27 KB]

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap