Svaki treći baka i djed čuvaju unučad preko četiri dana u tjednu: „Baka i deda servis je skoro svakodnevno otvoren“

Barbara Jurišić
2. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Potaknuti nedavnim člankom o baki iz SAD-a koja želi prestati čuvati svoju unučad, postavili smo svojim čitateljima pitanje o tome koliko često čuvaju unučad. Anketi je pristupilo, čak, 1532 čitatelja, a na podijeljenoj poveznici na Facebooku, bilo je 401 komentara od kojih smo neke izdvojili.

Ilustracija: Rawpixel

Čuvanje unuka konzumira snagu, strpljenje, a pogotovo vaše vrijeme stoga smo pitali koliko često čuvate svoju unučad. Anketi je pristupilo 1532 naših čitatelja.

Dio ljudi, 22.8%, nema unučad dok ih 19.3% ne čuva

Bilo da cijene svoje vrijeme ili da ne mogu čuvati unučad iz bilo kojeg razloga, 296 ljudi ne čuva svoju unučad.

„Čuvajte ih što više, tako brzo narastu. Danas se mogu samo sjećati slatkih glasića, malih ručica, divno provedenih dana. A oni se sjećaju svega i priča i pjesmica, znali su prije škole čitati, pisati, računati do 20. Plesali smo, maškarani se, išli u dućane, godišnji odmor i sve mi jako fali. Sad me gleda čovjek koji ima svoju firmu i djevojka koja će na petu godinu fakulteta, ponosna sam i tužna da su godine prohujale.“ – napisala je čitateljica Mirjana u komentar na Facebooku.

„Da bar, daleko su od mene, teško mi je bez njih. Najljepši dio života u mirovini je provoditi sa unucima.“ –  napisala je čitateljica Agata.

Dio ispitanika, njih 350, nema unučadi.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Jedan dio baka i djedova čuva unuke samo po potrebi

Od 1529 ispitanika, njih 189 čuva unučad do 1 dan u tjednu, dok njih 238 čuva unučad do 3 dana u tjednu. Obično se radi o bakama i djedovima koji unučad čuvaju po potrebi. Drugima, ipak, unučad živi daleko ili, jednostavno, cijene svoje vrijeme te im je draže samo družiti se s njima.

Baka (64) više nema snage ni strpljenja za čuvanje svoje unučadi i praunučeta: „Što je previše, previše je“

„Mene nitko ne može okrenuti. Ja sam svoja, vi svi živite kako želite. Ja svoje najbolje godine ne želim provesti kraj štednjaka ispunjavajući ničije želje i biti katica za sve u ime ljubavi. Volim i djecu i unuke, vidimo se, ali imam svoj život tako će i ostati.“ – smatra čitateljica Jasna.

„Pričuvati kada treba slažem se, imam tri , dvije unuke i jednog unuka, najmanja ima 2,6 godina. Neka ih odgajaju mame i tate! Čuvati ih samo po potrebi. Svoje sam odgodila sama i nikada nisu bili kod baka i djedova sami. Rodila sam djecu sebi ne bankama i djedovima.“ – kaže čitateljica Silvana.

Najveći dio ispitanika čuva djecu kad god imaju priliku

Čak skoro 30% ispitanika čuva unučad preko četiri dana u tjednu i to čine s velikim veseljem. Bake i djedovi ih čuvaju zbog toga što roditelji unučadi na poslu ili zato što ih žele razmaziti. Uživaju u vremenu provedenom s njima.

„Baka i deka servis je skoro svakodnevno otvoren i radi sa zadovoljstvom i punom parom, sve za unučad.“ – kaže čitateljica Veronika.

„Uvijek kad zatreba.“ – napisao je čitatelj Branislav.

Screenshot: mirovina.hr

Svaki treći baka i djed čuvaju unučad preko četiri dana u tjednu: „Baka i deda servis je skoro svakodnevno otvoren“
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap