Baka (64) više nema snage ni strpljenja za čuvanje svoje unučadi i praunučeta: „Što je previše, previše je“

Barbara Jurišić
23. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Baka iz Indiane, u Sjedinjenim Američkim Državama, se požalila kako unučad čuva od svoje 42. godine te želi prestati to činiti. Djed (65), njezin muž, misli drukčije. Njihova mlađa kćer je, prije godinu dana, rodila svoje prvo dijete te se djeda osjeća obavezano odgojiti i njega jer su on i baka odgojili ostalu unučad.

Ilustracija: Rawpixel

Baka (64) se požalila portalu Newsweek kako više ne želi čuvati unučad. Naime, ona i djed čuvaju djecu od njezine 42. godine. Jako voli svoju unučad, ali smatra kako više nema dovoljno snage za to i što je previše, previše je. Djed ipak smatra kako bi oni trebali pomoći jer su njih dvoje u mirovini.

“Nemojte me krivo shvatiti, volim svoje unuke, ali dosta je. Suprug i ja imamo dvije odrasle kćeri. Starija ima troje djece u dobi od devet, 18 i 21 godine. Pomogli smo joj u odgoju najstarijeg djeteta, što je dovelo naš brak na kušnju zbog njezinog užasnog ponašanja. Moj muž joj je dopuštao loše ponašanje misleći kako će ona nadoći jednog dana. Ostala je trudna sa 16 godina pa pomažemo i oko našeg praunuka. Što je previše, previše je” – požalila se umirovljenica.

Njihov unuk živi s njima od kad je bio u osnovnoj školi. Trenutno završava srednju školu te će, na jesen, krenuti na fakultet. Baka i djed su dali svoje strpljenje, snagu i novac u to da budu besplatna služba za čuvanje djece.

„Naša mlađa kćerka, koja je svoje prvo dijete rodila u 35. godini života, rodila je svoju predivnu kćerku prošle godine, ali smatra kako bi ju trebali čuvati jer smo pomogli našoj starijoj kćeri oko njene djece. U pravu je, ali nismo više mladi, a ni ja nemam više snage niti strpljenja.“- nastavila je umirovljenica za Newsweel.

Nadodala je kako niti jedna od njezinih kćeri nije vjenčana te očevi djece ništa ne rade kako bi pomogli. Rekla je kako je konstantno ljuta i iziritirana te kako tome doprinosi činjenica što djeda smatra kako je njihov posao pomagati oko djece.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Što učiniti u ovakvoj situaciji?

Dr. Jeannie Bertoli, stručnjakinja za veze i razvode, govori kako jasno trebate postaviti svoje granice i držati ih se. Rekla je kako se u ovom slučaju jasno vidi koje su granice i kako ova baka želi svoju slobodu. Također, vidi se kako se želi riješiti viška odgovornosti.

Važna je komunikacija te je važno kćerkama, kao i njezinom mužu, ponuditi kompromis. Važno je da stvari unutar objašnjavanja granica i nuđenju kompromisa budu jasno određene: koliko puta mjesečno želi čuvati unučad, koliko njih želi čuvati u isto vrijeme i slično. Također, tijekom cijelog procesa bitno je biti smiren.

Ako netko shvati riječi i želje olako, djela će ih dokazati. Sve zvuči lakše nego što to zbilja jest, ali problem se neće riješiti sam. Unučad jesu blagoslov, ali svatko bi trebao imati pravo uživati u životu.

Pronađite svoj mir i zadovoljstvo

Kenneth E Fowler ima preko 20 godina iskustva kao zdravstveni djelatnik s velikim iskustvom u području obitelji i braka, veza i problema sa stresom.

On ipak smatra kako su si baka i djed sami krivi, do jedne mjere, jer su dopustili svojim kćerkama da postave visoka očekivanja. Slaže se s dr. Bertolli kako je potrebno postaviti kćerima jasne granice, ali je svjestan da postoji strah od toga kako će ih kćeri „otpisati“. Često je strah neopravdan jer se radi o odraslim ljudima koji se mogu prilagoditi tim granicama.

Također, djed i baka nisu ti koji su svoju unučad doveli na svijet te se od njih ne bi trebalo očekivati da ih odgajaju. Smatra kako oni trebaju pustiti svoje kćeri da se nose same sa svojom djecom i, ako je zbilja potrebno, mogu im pomoći, ali pod svojim uvjetima.

Ovom prigodom, pitamo vas:

Koliko vremena čuvate unučad?

Baka (64) više nema snage ni strpljenja za čuvanje svoje unučadi i praunučeta: „Što je previše, previše je“
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap