Svaka županija dobit će “selo za umirovljenike”: Pet tisuća mjesta po županiji, umirovljenike privlače malim troškovima

Josip Mihaljević
1. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Čini se da su vladajući napokon shvatili da za dobar dio umirovljenika ne mogu osigurati normalan život pa se kreće u jedan eksperimentalni i vrlo zanimljiv projekt. Svaka županija trebala bi dobiti “umirovljenička sela” puna montažnih kućica za umirovljenike. Kapaciteta ima za oko pet tisuća ljudi po županiji, a umirovljenike će primamiti niskim troškovima.

selo za umirovljenike

Foto: Youtube screenshot

Hrvatska trenutačno ima oko 25 tisuća smještajnih jedinica u domovima za starije. Kada to usporedite s brojem umirovljenika i kada pogledate situaciju u EU, jasno je kao dan da Hrvatska značajno kaska s kapacitetima za smještaj starijih i nemoćnih građana. Isto tako, prognoze govore da će nam tih mjesta u budućnosti nedostajati još više jer će demografska struktura stanovnika Hrvatske debelo prevagnuti na stranu starijih.

Zato se, neslužbeno doznajemo, uskoro kreće u jedinstven projekt gradnje “umirovljeničkih sela” u svakoj županiji koja bi umirovljenicima na listi čekanja za domove, ali i brojnim drugima kojima se svidi koncept, trebalo ponuditi vrlo primamljivu alternativu.

Logika je sljedeća – svaka županija ima dovoljno prostora i zemljišta za izgradnju “umjetnog” sela punog montažnih kućica-apartmana. Apartmani bi imali sve potrebno za život, a u selu bi osim kućica bili i po Dom zdravlja, tržnica, cafe bar, prostor za rekreaciju, dućani i slično.

Prednost je u manjim životnim troškovima. Dio bi sufinancirala država, a umirovljenici bi generalno bolje prolazili nego u Domovima koje pojedinci plaćaju i po tisuću eura mjesečno. Cijena života za mjesec dana u ovakvom selu koštala bi ispod 2.000 kuna.

Umirovljenici bi tako mogli prodati svoje nekretnine i kupiti kartu u jednom smjeru za jedno od ovih sela. U džepovima bi tada, uz naravno primanje mirovine, imali dovoljno sredstava za normalan život koji zaslužuju.

Pripremni radovi u dogovoru sa županijama su već u tijeku, a više detalja bi trebalo biti poznato krajem ljeta prije nego što se krene u masovnu gradnju montažnih kućica u umirovljeničkim selima.

_______________________________

1. april. Ali dobra ideja 🙂

 

Svaka županija dobit će “selo za umirovljenike”: Pet tisuća mjesta po županiji, umirovljenike privlače malim troškovima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap