Sutra isplata nacionalne mirovine, evo koliko starijih od 65 dobiva 800 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
16. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Isplata nacionalne “mirovine” za starije osobe počinje sutra. Naknadu dobivaju građani stariji od 65 godina, a koji nisu ostvarili minimalno 15 godina radnog staža za mirovinu. No, zbog strogo postavljenih uvjeta, broj korisnika je višestruko manji od predviđenog, a među njima dvostruko je više siromašnih žena nego muškaraca.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za svibanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje sutra, u četvrtak 17. lipnja, obavijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

U prvih pet mjeseci samo oko 5.000 korisnika

Jasna Petrović: "Pa što ne šaljete te mizerne naknade i mirovine poštom?"

U prvih pet mjeseci od uvođenja naknade za starije od 65 godina koji nisu stekli uvjete za mirovinu samo je 5.064 korisnika, među kojima čak 65,21 posto žena i 34,79 posto muškaraca. Četverostruko je to manje od predviđenih oko 20.000 starijih i siromašnih građana koji bi prema izračunima Vlade trebali primati nacionalnu “mirovinu”, a prema prvim procjenama trebalo ih je biti i do 200 tisuća.

Razlog malog broja korisnika leži u izrazito strogo postavljenim uvjetima, pri čemu prohodi po članu kućanstva ne smiju biti veći od iznosa naknade, dakle 800 kuna.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi uvjeti.

Uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu

  • Nacionalna naknada nepravedna prema ženama: Ako muž ima mirovinu, ništa od 800 kuna!

    da osoba nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju

  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800,00 kn
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

“Zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani” – poručuju iz Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap