SUH: Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao na 35,99 posto. Može li gore? Može!

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske piše kako je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao na 35,99 posto. S druge strane, linija siromaštva je sve veća i samim time još više umirovljenika i statistički upada u kategoriju siromaha.

Foto: Pixabay

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) objavio je na svojim društvenim mrežama zabrinjavajuće podatke za umirovljenike. Prema njihovom izračunu, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao je na 35,99 posto. To će Hrvatsku smjestiti na doslovno zadnje mjesto u EU po tom parametru. Usklađivanje mirovina će donekle popraviti situaciju, ali trend opadanja udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći čini se nezaustavljivim.

“HRVATSKA, PROBUDI SE! U EUROPSKOJ UNIJI SMO ZADNJI PO UDJELU PROSJEČNE NETO MIROVINE U NETO PLAĆI – SAMO 35,99 POSTO. MOŽE LI GORE?”, napisali su iz Sindikata na Facebooku.

Na pitanje može li gore, odgovaraju da može.

“Upravo smo vidjeli podatak od najnovijoj službenoj liniji siromaštva u Hrvatskoj. Iznosi – 2.927 kuna! Dakle, 65% svih mirovina su niže od te granice bijede, dvije trećine umirovljenika su u siromaštvu. Prosječna mirovina iznosi 2.582 kune, čak 345 kuna manje od linije siromaštva! UŽAS!”, napisali su iz Sindikata umirovljenika.

SUH: Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao na 35,99 posto. Može li gore? Može!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap