Sudska trakavica: Umirovljenik (76) prodao kalendar za pet kuna, drastično je kažnjen

Milan Dalmacija
12. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Dobrivoje (76) po drugi put je osuđen te mora platiti kaznu od 600 kuna uz 200 kuna sudskih troškova, jer je 2018. godine na koprivničkoj tržnici prodavao katoličke kalendare bez registrirane trgovačke djelatnosti. Na svoju nesreću, kalendar je za pet kuna prodao djelatnici Carine.

Ilustracija /Pixabay

Sedamdesetšestogodišnji Dobrivoje, umirovljenik iz Koprivnice nedavno je proglašen krivim i osuđen zbog događaja koji se dogodio uoči Božića 2018. godine. On je 13. prosinca te godine na ulazu u koprivničku tržnicu prodavao katoličke kalendare. Prodao je jedan ženi koja mu se predstavila kao službenica Carine.

Zbog 5 kuna, mora dati 800

Prema presudi, on je prodavao 52 jednostavna i sedam preklopnih kalendara, ali bez registrirane djelatnosti kupnje prodaje i pružanja usluga u trgovini, zbog čega je i završio na sudu. Prema presudi, Dobrivoje mora platiti 600 kuna kazne i 200 kuna sudskih troškova. Kalendari su mu oduzeti, a s obzirom na to da je preklopne prodavao za 10, a jednostavne za pet kuna, pa je ukupna vrijednost tih kalendara 330 kuna, piše Danica.hr.

– Jedan katolički kalendar tog dana sam prodao bez računa za pet kuna jednoj ženskoj osobi, a ona se nakon toga predstavila kao carinska službenica, priznao je umirovljenik na sudu dodavši da je kalendare kupio u jednoj zagrebačkoj knjižari kako bi ih prodavao povodom blagdana.

Sudska trakavica

Ova sudska trakavica koja traje već više od četiri godine, odraz je našeg pravosuđa. Naime, Dobrivoju je Carina odmah izdala prekršajni nalog na kojeg se žalio, pa je nalog stavljen izvan snage. Nakon tog je proveden redoviti prekršajni postupak te je 4. veljače 2020. godine donesena prva presuda koja je ukinuta odlukom Visokog prekršajnog suda “zbog nepravilnog obrazloženja odluke o oduzimanju predmeta”.

U novom je postupku nalog Carinske uprave tretiran kao optužni prijedlog te je 17. ožujka prošle godine izdan novi prekršajni nalog na kojeg se Dobrivoje također žalio, nakon čega je proveden redoviti prekršajni postupak. No, u studenome je Dobrivoje kažnjen s ukupno 800 kuna. No, i ta je presuda nepravomoćna, što znači da 76-godišnjak ponovno ima pravo žalbe.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap