Sud oslobodio razbojnika koji je napao umirovljenicu u kući

Jasmina Grgurić Zanze
5. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Ušuljao se u njezinu kuću pod okriljem noći, fizički je napao pa u strahu pobjegao… Razbojnik je vjerojatno imao namjeru opljačkati umirovljenicu s njemačkom mirovinom, poznavao ju je od prije, ali kako pokušaj krađe za koju ga tereti državno odvjetništvo nije dokazan, sud ga je zbog nespretno sastavljene optužnice oslobodio svake krivnje.

Foto: Pixabay

Županijski sud u Zadru oslobodio je muškarca s bjelovarskog područja kojeg je državno odvjetništvo optužilo za pokušaj razbojničke krađe u kući umirovljenice. Istu odluku donio je prethodno i Općinski sud u Bjelovaru, no na takvu presudu žalio se državni odvjetnik.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru optužilo je M.B.–a za kazneno djelo protiv imovine, odnosno razbojničku krađu u pokušaju. Na teret mu se stavljalo da je u večernjim satima došao do obiteljske kuće A.M., inače umirovljenice s njemačkom mirovinom od koje je njegova majka s vremena na vrijeme znala posuđivati novac. S majkom ju je čak i kao dječak znao posjećivati, piše Bjelovar.live.

Provalio, napao ju pa pobjegao, vidjela mu je lice

Muškarac je, dakle, pod okriljem noći ušao u kuću umirovljenice. Kako je bilo mračno, ona je iz kuhinje krenula hodnikom prema ulaznim vratima kako bi ih zaključala. U tom trenutku M.B. joj je prišao s leđa, zgrabio za ruke, prekrio joj usta, gurnuo u kuhinju i bacio ju na kauč. Kada je žena počela dozivati pomoć, rukom joj zatvorio usta i naredio da šuti. Kasnije je kazala kako njegov glas nije mogla prepoznati. Ženu je potom odvukao u spavaću sobu i bacio na krevet okrenutu prsima prema dolje, kleknuo na nju, ”zaključao” ruke i jastuk joj pritiskao na glavu govoreći ”Šuti, šuti, nećeš vikati!”

S obzirom na to da joj je kuća smještena vrlo blizu prometnice, njome je prošao neki automobil. Umirovljenica je u tom trenutku uspjela podići glavu i odlučno se snašla kazavši napadaču da će ”sad vidjeti” jer joj stiže sin. Ovaj se na to uplašio, maknuo sa žene i hitro napustio kuću.

Napadnuta žena kasnije je kazala da se potom dovukla do prozora i tada po prvi put uspjela vidjeti napadača. Izlazio je iz njenog dvorišta na nekoliko metara udaljenu osvijetljenu cestu. Muškarac je, kazala je, na glavi imao šilt kapu, a kako se ogledavao lijevo pa desno, vjerojatno kako bi provjerio dolazi li tko, kazala je kako mu je uspjela vidjeti lice.

Uvjerljiv iskaz i lažna svjedočenja prijatelja

U tom čovjeku je prepoznala M.B.–a, osobu koja ju je još kao dijete s majkom nerijetko znala posjećivati. Čak i u odrasloj dobi, ali ne unazad tri godine. U njemu je vidjela svog napadača tijekom prvog ispitivanja, u njega je uprla prstom i na prepoznavanju u policiji koje je organizirano dva dana nakon napada… U uvjerenju da se radi upravo o M.B.–u, umirovljenica je ostala sve do kraja sudskog postupka, piše Bjelovar.live.

Bjelovarčanin (67) mora u zatvor zbog krađe hrane: Bio sam gladan!

Za sud je ključan bio i automobil kojeg je oštećenica vidjela parkiranog ispred svoje kuće. Jer, s istom takvom markom i bojom automobila u to vrijeme se koristio i optuženik. Što se tiče optuženog, na policijskom ispitivanju se branio šutnjom, da bi tijekom sudskog postupka zanijekao sve optužbe na svoj račun. Potvrdio je da zaista poznaje oštećenu, jer je u njenu kuću najčešće dolazio s majkom kao dječak. Na sudu je izjavio da ako bi se već upustio u pljačku, onda bi se odlučio za nekog tko je imućniji.

Sud u obrazloženju presude navodi da je prihvatio iskaz oštećenice, ocijenivši ga posve ”uvjerljivim”. Na sudu su svjedočila i dvojica optuženikovih prijatelja. Te večeri kada je umirovljenica napadnuta, tvrdili su, s optuženim su proveli određeno vrijeme u kafiću, ali se s obzirom na protek vremena ipak nisu mogli točno sjetiti kada su se rastali i na koji način je optuženi otišao kući. No, sud je zaključio da njihovi iskazi nisu suglasni te da su očito lažnim svjedočenjem željeli pomoći prijatelju.

Nema dokaza da je nešto pokušao ukrasti

No, ništa od toga nije bilo dovoljno za presudu u korist umirovljenice. Naime, optužnica državnog odvjetništva postavljena je tako da se ne može dokazati kako je optuženi pokušao nešto ukrasti iz njezine kuće, iako se u njoj nalazio te fizički napao ženu.

-Prema ocjeni ovoga suda činjenica da se optuženik u trenutku fizičkog napada na oštećenicu nalazio unutar njezine kuće ne može nadomjestiti nedostatak objektivnog obilježja tog kaznenog djela – između ostalog stoji u obrazloženju oslobađajuće presude Općinskog suda u Bjelovaru koju je potvrdio i drugostupanjski sud.

Po svemu sudeći, državno odvjetništvo promašilo je sadržaj optužnice pa napadač na umirovljenicu ne samo da je oslobođen, nego će žena jedina u ovom sporu morati platiti sudske troškove. Dok troškovi suđenja i odvjetnika koji je branio optuženog M.B.–a moraju biti podmireni iz državnog proračuna, oštećena A.M. morat će odvjetnika koji ju je zastupao u procesu platiti iz vlastitog džepa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap