Sud ih je postavio da štite starije, a oni sebi pune džepove

Josip Mihaljević
24. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Neprofitna organizacija čuvara-staratelja u Floridi osnovana je 1986. godine, a kao glavnu misiju ističu čuvanje dostojanstva i prava osoba koje se ne mogu brinuti za sebe. U Floridi, to su uglavnom umirovljenici, ali u proteklih deset godina “neprofitna” organizacija itekako profitira. Naravno, na račun umirovljenika.

rukovanje

Foto: Pixabay

Sudovi u SAD-u starijim ljudima koji se više ne mogu brinuti o sebi mogu dodijeliti skrbnika-staratelja, koji bi se u idealnom svijetu, trebao brinuti o svim njihovim pravnim pitanjima, piše abcactionnews.com.

Njih je sve više i više, a problem postaje prevelik u ‘umirovljeničkoj’ Floridi. Među tim profesionalnim skrbnicima, koji operiraju kao neprofitna organizacija, ne postoji nikakva unutarnja kontrola. Što je najgore, oni često izvlače ogromne sume novca od starijih ljudi, a problem nastaje kada njihove obitelji saznaju za malverzacije.

Troše novac kao ludi

Tvrtka iz Floride varala penziće, sada im moraju platiti milijardu dolara

Jedan od kritičara skrbničkog biznisa je i James Vassallo, koji je na teži način preko svog oca shvatio kako oni funkcioniraju – oni nisu tu zbog starijih, oni su tu da napune svoje džepove.

U 2014. godini, njegovom ocu je dodijeljen jedan takav skrbnik zbog minornog sudskog postupka. U početku, bio je oduševljen uslugom, ali razlog tomu je što nije znao kako ona funkcionira.

“Zvučalo je savršeno u početku. Ali čim su skrbnici dobili punu kontrolu nad novcem mog tate, počeli su mahnito trošiti. I sama njihova usluga je skupa, a oni još proslijeđuju svoj posao vanjskim suradnicima i tako pune džepove”, ispričao je.

Skrbnici bi za uslugu “pronalaska odvjetnika” naplaćivali dio kolača koji ide njima u džep, a James je tek nedavno shvatio razmjer problema. Za taj minorni slučaj na sudu, skrbnik je  njegovom ocu angažirao čak četiri različita odvjetnika “koja rade četiri različite stvari”. Faktura od svakog od njihovih računa je prelazila brojku od 15 tisuća dolara.

Probao se na sudu boriti protiv činjenice da mora otplatiti te račune nakon što mu je otac umro, ali sud je presudio protiv njega.

Nisu svi skrbnici loši, problem je što njihov rad nitko ne kontrolira

florida
Najpoznatiji 'raj za umirovljenike' na svijetu više to nije, sada su najgori u SAD-u

Florida danas ima 551 registriranog profesionalnog skrbnika, što je porast od 121 posto u odnosu na prošlo desetljeće.

I dok mnogi od njih savjesno i profesionalno odrađuju svoj posao, mnogi umirovljenici su ostali bez velikog dijela ušteđevine jer je njihov skrbnik htio što prije spiskati njihov novac. Velik je problem i što nitko ne kontrolira njihov rad, ne postoji nikakav mehanizam inspekcije. I dok oni ne rade ništa protuzakonito, neodgovornog ponašanja ima koliko hoćete. Jednostavno, iskorištavaju sustav.

Zbog njihovih praksi osnovana je i udruga koja detaljnije prati njihov rad i objavljuje malverzacije ako do njih dođe. Liječnik Sam Sugar, šef udruge, posebice je kritičan prema njima:

“Oni su veliki biznis koji okreću više milijuna dolara godišnje. Radi se o posve nelogičnom sustavu koji je dizajniran da najviše koristi donosi samim skrbnicima, dok su interesi javnosti zapostavljeni”, rekao je.

U samo jednom okrugu u Floridi u dva desteljeća, dokazano je nestalo 5 milijuna dolara od naplaćenih usluga, a dodatnih 22 milijuna dolara je potrošeno na “dubiozne” i često nepotrebne usluge.

Sud ih je postavio da štite starije, a oni sebi pune džepove
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap