Najpoznatiji ‘raj za umirovljenike’ na svijetu više to nije, sada su najgori u SAD-u

Josip Mihaljević
12. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Sigurno ste čuli da je američka savezna država Florida, već nekoliko desetljeća, raj za umirovljenike. Nova analiza nezavisne udruge Senior List otkrila je da se Florida bitno srozala u odnosu na ostale savezne države u SAD-u. Pali su na doslovno zadnje mjesto u SAD-u.

florida

Foto: Jedan od 4 milijuna umirovljenika u Floridi | Youtube screenshot

Florida je u prošlom stoljeću definitivno postala hit destinacija za umirovljenike. Nakon Drugog svjetskog rata SAD je postala najjača ekonomija u svijetu, a umirovljenici su bili toliko bogati da su mogli birati gdje će živjeti.

Tako je sve počelo s trendom selidbe u u klimatski povoljna područja, a Florida je poznata kao the sunshine state – sunčana državaKrenulo je polako, ali već 60-ih godina počele su se graditi prva umirovljenička naselja koja su imala sve što umirovljeniku treba. Uz to, država je bila poznata po niskoj stopi poreza i niskim troškovima života.

Sve više umirovljenika je pohrlilo tamo, a danas je to država s najvećim postotkom umirovljenika bilo gdje u SAD-u.

Najnovija analiza nezavisne udruge Senior State u kojoj su analizirali sve savezne države  govore da je Florida po sigurnosti umirovljenika propala na doslovno zadnje mjesto, piše tampabay.com.

Svaka savezna država analizirana je po sljedećim kriterijima:

  • Broj prijevara na 100.000 umirovljenika
  • Postotak starijih od 65 koji živi u siromaštvu
  • Nasilna smrt na 100.000 umirovljenika
  • Mjesečni trošak života
  • Postotak starijih od 65 koji žive sami

Od ukupno 51 savezne države, Florida je 50. po broju prijevara, 43. po siromaštvu starijih, 39. nasilnim smrtima, 39. po trošku života i 42. po postotku umirovljenika koji žive sami. Po spomenutim faktorima su na začelju saveznih država za sigurnost umirovljenika.

Od njih su bolji čak i Nevada, Arizona i New Mexicico, savezne države iz kojih su se umirovljenici tradicionalno iseljavali zbog teških uvjeta.

S druge strane, kao neizgledni kandidati koji su najbolji, nameću se manje savezne države na sjeveru SAD-a, Iowa, Nebraska i Južna Dakota.

Najpoznatiji ‘raj za umirovljenike’ na svijetu više to nije, sada su najgori u SAD-u
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap