Studenti koji primaju obiteljsku mirovinu više neće morati dostavljati potvrde

Jasmina Grgurić Zanze
26. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Studentski status korisnici obiteljskih mirovina više neće morati dokazivati potvrdom o studentskim pravima. Zavod za mirovinsko od sada ima pristup informacijskom sustavu te podatke preuzima elektronički iz evidencije Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje potpisao je s Ministarstvom znanosti i obrazovanja sporazum o poslovnoj suradnji za razmjenu podataka o statusu učenika i studenata za vrijeme njihova školovanja. Time je HZMO od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio pravo pristupa informacijskom sustavu studentskih prava te je preuzeo  podatke o statusu studiranja djece, korisnika obiteljske mirovine.

“Na taj način Zavod je postupak slanja obavijesti o potrebi dostavljanja potvrde o studiranju zamijenio postupkom elektroničkog preuzimanja podataka o statusu studiranja iz evidencija Ministarstva znanosti i obrazovanja te stoga djeca korisnici obiteljske mirovine koja se školuju u višim školama i fakultetima u Hrvatskoj ubuduće neće morati dostavljati potvrdu o statusu studiranja” – objavio je danas na svojim internetskim stranicama HZMO.

Umirovljenici sve glasniji: Dajte nam i dio mirovine pokojnog bračnog druga!

Pritom, djeca korisnici obiteljske mirovine koji su polaznici viših škola i fakulteta u inozemstvu nisu obuhvaćena postupkom elektroničkog preuzimanja podataka, te i nadalje moraju dostavljati potvrde o statusu studiranja.

Inače, u Hrvatskoj je 223.132 korisnika obiteljske mirovine. One tako čine petinu svih umirovljeničkih primanja ostvarenih prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kojih je ukupno 1,14 milijuna s prosjekom primanja od 2.344 kune, prema podacima HZMO-a za kolovoz. U odnosu na zajednički prosjek, obiteljske su mirovine niže te iznose svega 1.939 kuna. S mirovinama prema posebnim propisima, Hrvatska ima 1,23 umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap