Studenti podržali prijedlog ‘Umirovljenika zajedno’ da studentski rad uđe u radni staž

Jasmina Grgurić Zanze
1. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dao je ovih dana podršku prijedlogu platforme ‘Umirovljenici zajedno’ da se studentski rad uvrsti u radni staž prilikom umirovljenja. Isto tako, podržali su i njihov prijedlog mogućnosti dokupa radnog staža u trajanju zakonskog roka studiranja prilikom odlaska u mirovinu. Naime, zbog godina studiranja građani su zakinuti za mogućnost stjecanja 40 i više godina radnog staža te za veću mirovinu.

Studentica | Ilustracija: Pexels

Studentica | Ilustracija: Pexels

Jedna od mogućnosti za veće mirovine svakako je da se i studentski rad vrednuje u radni staž za mirovinu. Osobe koje studiraju pet godina kasnije ulaze u svijet rada pa tako teško mogu ostvariti jednake uvjete za mirovinu poput onih koji raditi počinju odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja. Dapače, brojni studenti uz učenje i rade prema studentskoj satnici, neki odrade i sve godine studiranja, no taj posao ne ulazi im u radni staž.

Nedostaje im staža za ‘punu’ starosnu mirovinu

Briga za unuke: Umirovljenici zajedno žele da studiranje uđe u radni staž, naveli su i nekoliko mogućnosti

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dao je stoga ovih dana podršku prijedlogu platforme ‘Umirovljenici zajedno’ da se studentski rad uvrsti u radni staž prilikom umirovljenja, o čemu smo pisali ovdje. Također, podržali su i njihov prijedlog mogućnosti dokupa radnog staža u trajanju zakonskog roka studiranja prilikom odlaska u mirovinu.

– Smatramo da trenutni zakonodavni okvir nije zadovoljavajuće postavljen te mnogi visokoobrazovani građani nemaju dovoljno radnog staža da bi ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 65 godina života, iako su radili za vrijeme studiranja i uplaćivali određeni iznos u mirovinski fond, kažu iz Studentskog zbora.

Studiranje u staž priznaju Njemačka, Belgija, Austrija…

Podsjetimo, platforma ‘Umirovljenici zajedno’ je u srpnju prošle godine Vladi uputila zahtjev da se redovne godine studiranja ubroje u radni staž. Takvu praksu već poznaju neke zemlje Europske unije, poput Njemačke gdje godine studiranja automatski ulaze u radni staž, dok Belgija i Austrija nude mogućnost otkupa staža za godine studiranja.

– Činjenica je da većina ljudi zbog studiranja i potom traženja posla nije mogla ostvariti puni radni staž do svoje 65. godine, a kraći radni staž se i inače reflektira na konačnu visinu mirovina. Tako je sasvim jasno da su godine studiranja sasvim mjerljiva ‘financijska kazna’. U kontekstu borbe protiv siromaštva takva svojevrsna penalizacija treba što prije biti okončana, priznavanjem godina studiranja u staž, poručili su lani iz Umirovljenika zajedno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap