Stručnjak za ptice upozorio: Vrane su sada agresivne zbog mladunaca, ali to će prestati

Josip Mihaljević
2. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Građani u Hrvatskoj i Srbiji u posljednje vrijeme sve češće prijavljuju napade vrana. No, stručnjak Slobodan Knežević kaže da se radi o kratkom periodu kada vrane zbog mladunaca postaju agresivnije i da će to uskoro prestati.

vrana

Foto: Unsplash

Svake godine u ovo vrijeme građani sve češće počinju prijavljivati napade koje doživljavaju od strane vrana, lukavih ptica koje vas mogu “zapamtiti” i danima zagorčavati život. Međutim, stručnjak Slobodan Knežević iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije kaže da je napade od strane vrana moguće izbjeći te da su one sada agresivnije zbog mladunaca, piše N1.

Vrane su sada pri kraju perioda gniježđenja i trebalo bi ih izbjegavati:

Vrana napala zagrebačkog umirovljenika po izlazu iz pekare

“One to rade da bi zaštitile potomstvo, brižni su roditelji i zato moramo biti tolerantni za taj komadić prirode koji živi u našoj blizini. Kada prođe period gniježđenja, one neće više biti agresivne”, kazao je Knežević.

Kaže da treba obratiti pozornost kada prolazimo pored stabala, drvoreda i parkova te većih zelenih površina kao što su parkovi.

“Vrane se svuda gnijezde, ali nema riječi o najezdi i prekomjernom broju sivih vrana, one su samo agresivne u ovom periodu gniježđenja i kada mladunci napuste gnijezdo, događa se da padnu na zemlju. Kada prolazite pored mladunca, nemojte stajati, mahati rukama, snimati telefonom”, savjetuje Knežević.

Upravo takvi pokreti mogli bi isprovocirati roditelje da postanu agresivni, a prije bilo kakvog napada krenut će s graktanjem. Knežević kaže da kod vrana izazivamo nesigurnost ako ih promatramo, mašemo rukama i snimamo telefonom.

 

Stručnjak za ptice upozorio: Vrane su sada agresivne zbog mladunaca, ali to će prestati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap