Vrana napala zagrebačkog umirovljenika po izlazu iz pekare

Jasmina Grgurić Zanze
6. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

“Prvo me zgrabila za vrat i odletjela na obližnju ogradu. Kada sam se okrenuo prema njoj, opet je krenula na mene. Grebala me po ramenima, vratu, kljucala po glavi…”

Ilustracija: Pixabay

Nedjeljni odlazak u kvartovsku pekaru po kruh za jednog zagrebačkog umirovljenika pretvorio se u pravu noćnu moru. Naime, na izlazu iz pekare napala ga je vrana, od koje se spasio tek kada je pao na pod i rukama pokrio glavu. Nažalost, bez ozljeda nije prošao pa se kući vratio s ogrebotinama i bolom u leđima.

Povećan broj napada

“Prvo me zgrabila za vrat i odletjela na obližnju ogradu. Kada sam se okrenuo prema njoj, opet je krenula na mene. Grebala me po ramenima, vratu, kljucala po glavi. Pokušao sam je udariti, ali sam se poskliznuo i pao na leđa. Ostao sam ležati i tek tada je otišla” – ispričao je za Jutarnji list 84- godišnji Željko Kukec.

Ovako nešto doživio je prvi put u životu, iako napominje kako je možda riječ o svojevrsnoj osveti jer su ga vrane mogle zapamtiti pošto ih je strašio kada bi se pojavile na njegovu prozoru. Kako su u blizini napada i vrtić i škola, o ovom slučaju obavijestio je i susjede. Pritom je saznao da su i drugi građani u Prečkom imali “bliski susret” s vranama.

Broj napada velikih crnih ptica na građane svake je godine povećan u ovo doba. Vrijeme je to kada ptići uče letjeti pa su roditelji iznimno zaštitnički nastrojeni prema njima.

Ne približavati se gnijezdima

“Od 15. svibnja do 10. lipnja je razdoblje kada ptići uče letjeti. Oni tada ispadnu iz gnijezda, što je normalno, i sa zemlje nastave učiti letjeti. Roditelji i dalje paze na njih i donose im hranu, a ako se čovjek približi grmu ili drvetu gdje se nalaze, tada će ga one pokušati potjerati “- za Jutarnji kaže Ingebot Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP, dodajući da su napadi na ljude u principu jako rijetki.

Godišnje zabilježe tek tri prava napada na čovjeka, dok će u većini slučajeva vrane samo proletjeti iznad glave čovjeka kako bi ga zastrašile. Ipak, apeliraju na građane da se ne približavaju njihovim gnijezdima te da se odmaknu ukoliko čuju njihovo gaktanje. Stanje bi se u normalu trebalo vratiti u srpnju.

Prema procjenama,  u Zagrebu ima oko 10 tisuća vrana, a najviše ih je u Malešnici, Trnju, Trnskom, Dugavama i pokraj studentskog doma “Stjepan Radić”.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap