Stručnjak otkrio pet osnovnih blagodati koje ćete uživati ako imate hobi

Jasmina Grgurić Zanze
4. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Tko god ima neki hobi, zna točno o kakvoj se strasti radi. Hobiji su posebno važni kako starimo, zdravi su za duh i tijelo, smanjuju stres i brige, donose mir, opuštaju i održavaju nas vitalnima. Bilo da je riječ o vrtlarenju, pletenju ili rješavanju križaljki, učinak je jednak. Stručnjaci kažu da nam takve aktivnosti snižavaju krvni tlak i sprječavaju demenciju.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Dr. Ivo Belan za Glas umirovljenika navodi pet osnovnih prednosti hobija na koje može računati svaki strastveni hobist.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Stvari pod kontrolom

Hobiji pružaju umirujuć osjećaj kon­trole, a istraživanja ukazuju da jačaju i obrambeni sustav organiz­ma. Možda čovjek ima malo toga za go­voriti na radnom mjestu, iznijeti svoje mišljenje, ali kada, recimo, kod kuće obrađuje drvo, rezbari, onda on sve drži pod kontrolom. On osobno dobiva kredit, zasluge – i zadovoljstvo – nakon dobro obavljenog posla, smatra dr. Belan.

Zbogom demenciji

Jedna je švedska studija pokazala da ljudi koji su redovno uključeni u hobi­je, kao što su šivanje, obrađi­vanje vrta, pravljenje goblena i slično, imaju manju vjerojatnost da će patiti od men­talnih smetnji. Jedno slično istraživanje, objavljeno u The New England Journal of Medicine, našlo je da osobe koje su se bavile aktivnostima koje stimuliraju um, poput šaha i križaljki, imaju smanjeni rizik od Alzheimerove bolesti ili drugih vrsta demencija. Vjerojatnost je manja i za smrt od moždanog udara i ostalih cirkulatornih oboljenja. Drugim riječima, moždane stanice lakše će naći put do oporavka.

Promjena koja život znači

Hobiji nisu samo za one koji imaju previše vremena na raspolaganju. Ustva­ri, zašto ne biste unijeli malo promje­ne u svoj život?- pita dr. Belan. Dok uživate u toj maloj promjeni, zabavi, vi istovremeno s tim možete pomoći borbi protiv depresije, stresa kojem ste gotovo permanentno izloženi, visokog krvnog tlaka i slično.

“Obrađivanje vrta, primjerice, sasvim je sigurno nešto više nego samo usaditi ne­koliko lijepih cvjetova i nadati se da će procvjetati. Naime, predan odnos prema svojem vrtu može rezultirati poboljša­njem našeg dišnog i srčanožilnog susta­va, boljoj snazi i fleksibilnosti organizma” – piše dr. Belan.

Čitaj, snimaj, gledaj

Zanimljivi hobiji uz koje će mirovina biti sve samo ne dosadna

Kad razvijete naviku čitanja, manje je važno što čitate, a važnija je činjeni­ca da osjećate zadovoljstvo u tom činu. Umjetnost nije samo stvoriti nešto lijepo. Radi se o tome da otkrivate jednu tajnu stranu sebe. Za vrijeme tog otkrivanja čo­vjek također uživa u jednom unutarnjem miru i emocionalnoj ravnoteži, koju oso­ba možda traži. Nema potrebe kupovati skupu opremu. Nabavite najjednostavniji i najjeftiniji fotoaparat i počnite snimati. Nemojte podcijeniti mentalne i fizičke koristi od fotografiranja. Privlačnost „hva­tanja” prirode u svoj njezinoj ljepoti, kom­binirana je sa svim onim zdravstvenim ko­ristima boravka u prirodi.

Uhvati sreću

Kad malo razmislite o aktivnostima u kojima uživate, kao što su npr. planina­renje, slaganje puzzli, kuhanje, skuplja­nje poštanskih maraka… uočit ćete da ako za njih pronađete vrijeme, da će vam ti hobiji povećati sreću na dnevnoj bazi. Pronaći hobi koji je usmjeren prema va­šem osobnom interesu može pomoći bo­ljem snu, manjoj upotrebi lijekova i čak smanjenju prekomjerne tjelesne težine. Vesele fizičke aktivnosti stimuliraju lu­čenje hormona endorfina u mozgu. To je tzv. „hormon sreće” i on čini da se osoba osjeća fiziološki sretnom. Hobiji pružaju emocionalnu ravnotežu, zaključuje dr. Belan za Glas umirovljenika.

umirovljenici
Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap