Stručnjaci predlažu: Radom do 70. godine boriti se protiv inflacije!

Jasmina Grgurić Zanze
20. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenika je sve više, radnika sve manje. Problem je to koji ne muči samo Hrvatsku, nego i daleko razvijenije zapadne zemlje. Stručnjaci stoga sve glasnije zagovaraju podizanje dobne granice za umirovljenje, smatrajući da bi se time mogli izboriti protiv rastuće inflacije.

Rad starijih | Pexels

Rad starijih | Pexels

Sindikalnom inicijativom “67 je previše” stopirana je prije tri godine odluka da se rad u Hrvatskoj s vremenom produlji do 67. godine, umjesto sada obaveznih 65 godina kao gornje granice. Sve dulji ostanak na tržištu rada trend je u razvijenijim zapadnim zemljama, a kod nas je još uvijek na dobrovoljnoj bazi.

Nema garancije da obavezna dobna granica za umirovljenje jednom ipak neće biti povećana. Naime, upravo je to mjera koju zagovaraju brojni stručnjaci kako bi se ojačao mirovinski sustav. Razlog je jednostavan, dulji rad donosi više uplaćenih doprinosa, a posljedično tomu i veće mirovine.

Manjak radnika vodi do većih plaća i skupljih usluga

Rad do 70. godine sada, kao mjeru borbe protiv visoke inflacije, predlažu i stručnjaci u Njemačkoj. Da dob za umirovljenje mora porasti rekao je ekonomski istraživač, prof. Gunther Schnabl iz Leipziga u intervjuu za Bild.

“Njemačka već ima veliki problem s kvalificiranim radnicima, a stotine tisuća radnih mjesta su nepopunjene” – kazao je prof. Schnabl te dao provokativan prijedlog da se podigne dob za umirovljenje na 70 godina.

Kao rezultat toga, među ostalim, plaće bi morale naglo porasti u sljedećih nekoliko godina, što će robe i druge usluge učiniti znatno skupljima, objasnio je Schnabl, piše Fenix.

Starenje društva kao prijetnja stabilnosti cijena

“Mješavina starenja društva, visokog duga i energetske tranzicije postat će sve veća prijetnja stabilnosti cijena u sljedećih nekoliko godina” – rekao je potpredsjednik Instituta za svjetsko gospodarstvo u Kielu Stefan Kooths (53) za Bild.

Mirovina im nije opcija: Sve više građana nastavlja raditi nakon 65. godine!

Naime, umirovljenika je sve više, a zaposlenih sve manje, što bi moglo dovesti do daljnjeg povećanja cijena.

Inače, prijedlozi Znanstvenog savjetodavnog odbora pri Saveznom ministarstvu ekonomije i tehnologije o reformi prema mirovini sa 68 godina izazvali su veliko uzbuđenje prošlog ljeta. Prema sadašnjoj pravnoj situaciji, dobna granica za mirovinu postupno će se podizati sa 65 na 67 godina do 2029. godine bez ikakvih odbitaka. Tako je, podsjetimo, trebalo biti i u Hrvatskoj, što je za sada stopirala sindikalna inicijativa “67 je previše”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap