Stroge mjere u Zagrebu: Maske i na otvorenom, zabranjene posjete starijima

Jasmina Grgurić
13. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Pogoršanje epidemiološke situacije u Zagrebu, koji u posljednja 24 sata ima 84 nova slučaja zaraze, prate i stroge mjere. Zagrebački Stožer civilne zaštite tako je donio odluku o obaveznom nošenju maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja. Maske su obavezne i u nekim slučajevima na otvorenom, dok su u domovima za starije osobe zabranjene posjete.

Ilustracija: Rawpixel

Zagrebački Stožer civilne zaštite donio je program mjera za grad Zagreb po kojima je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja.

Maske su obavezne i na otvorenom, tamo gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar danas je rekao i da se povećava broj tramvaja i autobusa ZET-a kako bi se smanjile gužve i koncentracije ljudi u javnom prijevozu uoči blagdana Svih Svetih. Od 24. listopada voziti će tako sa 30 posto većim kapacitetima.

Od danas su na snazi nove mjere: Maske obavezne u kafićima, crkvama...

Osim toga, kreću i nadzori neformalnih okupljanja građana; u studentskim domovima, ispred kafića, zgrade HNK…

Šostar je naglasio da su u Zagrebu u domovima za starije i nemoćne imali samo dva slučaja zaraze koronavirusom od proglašenja epidemije. U svim domovima Grada Zagreba organizirat će se smjenski rad.

Donesena je i odluka da se od 14. do 28. listopada obustavljaju posjeti svim korisnicima domova za starije kao i izlazak korisnika izvan domova. S druge strane, omogućava se odlazak korisnika u obitelj dulje od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na koronavirus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom.

 

Stroge mjere u Zagrebu: Maske i na otvorenom, zabranjene posjete starijima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap