Od danas su na snazi nove mjere: Maske obavezne u kafićima, crkvama…

Jasmina Grgurić Zanze
13. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Stožer civilne zaštite, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, donio je nove odluke kojima je propisao više slučajeva kada je obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima te dodatno postrožio uvjete za prijavljivanje i organiziranje društvenih i javnih okupljanja.

Foto: Unsplash

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite donio je nove odluke koje vrijede od danas. Maske ćemo morati nositi češće nego dosad, a na snazi su i novi uvjeti za društvena okupljanja.

Odluka o maskama u zatvorenim prostorima

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti na ispravan način, tako da maska cijelo vrijeme dok se nosi prekriva usta i nos:

– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
– zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene
– vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke
– zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije
– zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima
– zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra
vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru
– gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenom prostoru
– posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru
– druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac

Ova odluka ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Odluka o ograničavanju društvenih okupljanja

Ovom Odlukom uvodi se nužna epidemiološka mjera ograničavanja društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koja je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba.

Nužna epidemiološka mjera NE odnosi se na:

– profesionalne umjetničke izvedbe i programe
– amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe
– kino projekcije
– sportska natjecanja
– okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti
– pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganje urni
– vjerske obrede
– izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima

Organizatori ostalih društvenih okupljanja (koja nisu navedena u popisu iznad) obvezni su, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.

Nadležni Stožer obvezan je, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i procjenom nadležne epidemiološke službe, odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost.

Društvena okupljanja za koja se odbije tražena suglasnost ili društvena okupljanja za koja je, na temelju ove Odluke, trebala biti zatražena suglasnost, a nije zatražena, ne smiju se održati.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog ovom Odlukom.

U posljednja 24 sata 372 nova slučaja zaraze

Hrvatska je prošloga tjedna, u četvrtak 8. listopada, zabilježila rekordnu brojku od 542 novozaražena u jednomu danu, što je rezultiralo uvođenjem novih mjera.

U posljednja 24 sata zabilježena su 372 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.774. Među njima su 424 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su  zabilježene 20993 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 330 preminulo, ukupno se oporavilo 17889 osoba od toga 307 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.912 osoba. Do danas je ukupno testirano 366.235 osoba, od toga 5.259 u posljednja 24 sata.

Od danas su na snazi nove mjere: Maske obavezne u kafićima, crkvama…
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap