Stranka umirovljenika: “Dolaze li u ova teška vremena bolji dani za umirovljenike?”

Josip Mihaljević
11. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Stranka umirovljenika uključila se u priču oko obiteljskih mirovina priopćenjem, a prisjetili su se i pomalo zaboravljenih već ranije dobivenih “umirovljeničkih bitaka”. Nadaju se kako će Vlada doista riješiti problem obiteljskih mirovina, no spominju i neke svoje politike koje još uvijek nisu iskočile na nacionalnom radaru.

lazar grujić

Foto: Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić | Youtube screenshot

Stranka umirovljenika poslala je priopćenje u kojem se pitaju “Dolaze li u ova teška vremena bolji dani za umirovljenike?”. To je njihova reakcija na najnovije vijesti o budućem modelu obiteljskih mirovina prema kojem se čini da će se Hrvatska pridružiti nekolicini europskih zemalja u kojima preživjeli bračni partneri nasljeđuju dio mirovine pokojnika.

“Ovaj potez Vlade nadvisuje sva do sada poboljšanja Zakona o mirovinskom osiguranju”

Time bi se riješio jedan golemi umirovljenički cilj, a u Stranci umirovljenika su se prisjetili nekih ranijih dobivenih bitaka koje su danas već pomalo zaboravljene.

Odlične vijesti za umirovljenike: Procurili detalji o novom modelu obiteljske mirovine!

“Većini umirovljenika je vjerojatno najviše ostala u sjećanju odluka po kojoj su im isplaćeni zaostaci mirovina. Povijesne istine radi potrebno je istaknuti kako Vlada Ivice Račana nije namjerno željela isplatiti taj dug govoreći kako će se zemlja u tom slučaju naći pred bankrotom. Čak je i tadašnji ministar Davorko Vidović, nakon izgubljenih izbora izjavio da nova vlada HDZ-a ne treba umirovljenicima vratiti “niti jednu lipu”, jer su oni već u mirovinu uvrstili 100 kuna i 6% povećanja!”, navodi Stranka umirovljenika u priopćenju.

Pohvaljuju činjenicu da Vlada tijekom najveće svjetske financijske krize započela proces kojim se nastoji pomoći umirovljenicima, najugroženijoj skupini u društvu.

“U prvom redu mislimo na rješavanje problema obiteljske mirovine što je jedan od naših 7 prioriteta za poboljšanje mirovinskog sustava koji godinama zagovaramo. Prema našem mišljenju ovaj vladin potez nadvisuje sva do sada poduzeta poboljšanja Zakona o mirovinskom osiguranju”, smatraju u Stranci umirovljenika.

Nadaju se i drugim promjenama

Što je to 'Deklaracija o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika'?

S druge strane, upozoravaju da su zakonske izmjene često bile štetne – poput dizanja dobne granice za odlazak u mirovinu.

Stranka umirovljenika podržava namjere Vlade Andreja Plenkovića oko novog modela obiteljskih mirovina, ali se nadaju da će u budućnosti uvrstiti i neke njihove prijedloge koji do sada nisu bili ni blizu realiziranja:

“Nadamo se pri tome kako će se uskoro na dnevnom redu naći i drugi naši prijedlozi poput usvajanja Deklaracije o starijim i umirovljenim osobama jer očigledno da Konvencija o općim ljudskim pravima nije dovoljna da zaštiti ovu skupinu naših sugrađana”, poručuju iz Stranke umirovljenika.

Nadaju se da će se ustrojiti i javni Pravobranitelj za starije osobe, smanjiti nered u području dosmrtnih i doživotnih ugovora o uzdržavanju.