Stranka umirovljenika: “Bojimo se da se povećanje mirovina od 10 posto neće realizirati”

Josip Mihaljević
22. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Stranka umirovljenika (SU) reagirala je priopćenjem na jučerašnje potpisivanje Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na tom događaju dao čvrste namjere da mirovine rastu 10 posto do kraja mandata, ali u Stranci umirovljenika nisu toliko optimistični.

grujić

Foto: Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić | Youtube screenshot

Stranka umirovljenika sa zadovoljstvom je dočekala jučerašnju izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u kojoj je rekao da će jedan od prioriteta Vlade biti povećanje mirovina za 10%.

Plenković je jučer potpisao Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a s njim su na događaju bili još ministar rada Josip Aladrović te predstavnice dviju najvećih umirovljeničkih udruga Višnja Fortuna i Jasna A. Petrović.

Šef stranke umirovljenika Lazar Grujić tvrdi kako ostaje nedoumica odnosi li se povećanje na prosječnu mirovinu, minimalnu mirovinu, obiteljsku mirovinu ili onu po posebnim propisima:

“Poučeni dosadašnjim iskustvima i obećanjima političara bojimo se da se u konačnici ovo obećanje neće realizirati ili će se eventualno odnositi samo na vrlo mali krug umirovljenika. Naš je pesimizam zasnovan i na konstantnoj krivoj medijskoj manipulaciji i izjavama političara kako su se mirovine u prethodnim razdobljima kontinuirano povećavale iako je riječ samo o zakonskom usklađivanju s troškovima”, stoji u priopćenju Stranke umirovljenika.

“Zašto je potrebno osnivati nešto što je već osnovano?”

Grujić konstatira kako dodatnu zabunu unosi i neistinita informacija iz ureda predsjednika Vlade kako je ovih dana osnovano Nacionalno vijeće za umirovljenike.

Špika i Grujić u Hreljinom odlasku vide prostor za ujedinjenu umirovljeničku politiku

“Ne vjerujući kako zaposlenici u Vladi ne znaju da je Vijeće osnovano još prije 10 godina i osim udruga osnivač, ali i potpisnik, je bila i naša stranka. Zbog toga se postavlja logično pitanje zašto se barata s informacijom o osnivanju ovog savjetodavnog tijela. Je li doista riječ o našoj političkoj praksi i činjenici kako sa svakom novom političkom garniturom sve aktivnosti počinju ispočetka?”, pita se Grujić.

Pita se zašto umirovljeničke udruge također prihvaćaju informaciju da se Nacionalno vijeće tek sada osnovalo:

“Ovo su pitanja na koja nemamo odgovor, ali istodobno u nama pobuđuju sumnju u iskrenost predstavnika političke vlasti prema umirovljenicima”, kažu u Stranci umirovljenika.

Za kraj, nadaju se kako će Nacionalno vijeće pridonijeti vidljivosti i rješavanju umirovljeničkih problema.

Na kraju priopćenja stavili su i fotografiju vijesti sa stranica Vlade od prije deset godina, kada je Nacionalno vijeće za umirovljenike osnovano po prvi puta. Tik do tadašnje premijerke Jadranke Kosor nalazi se i Lazar Grujić, koji je sam bio potpisnik sporazuma.

grujic nacionalno vijece

Foto: vlada.gov.hr

Stranka umirovljenika: “Bojimo se da se povećanje mirovina od 10 posto neće realizirati”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap