Stožer produljio sve postojeće mjere, popuštanje vjerojatno početkom lipnja

Josip Mihaljević
14. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 12 sati. Danas imamo 926 novih slučajeva, a preminula je 41 osoba.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7214.

Među njima su 1 752 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 207 pacijenata.

Preminula je 41 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 349 084 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7 664 preminulo, ukupno se oporavilo 334 206 osoba od toga 1 537 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 22 530 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 912 994 osobe, od toga 6 587 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 13. svibnjem utrošena je 1 268 281 doza cjepiva. Dosad je 980 177 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 288 104 primilo obje doze.

Udio odraslog stanovništva cijepljenog s prvom dozom je 29.2 %.

Kaić: Nastavlja se pad novozaraženih

Epidemiološku situaciju komentirao je Bernard Kaić:

“Nastavlja se trend pada broja novooboljeli. Ako se gleda prosjek zadnjih pet dana pa usporedi s prosjekom u istom razdoblju prije tjedan dana, imamo pad broja oboljelih od 37 posto što je prilično značajan pad. Ne treba se previše s time zanositi jer su u biti brojevi novooboljelih još uvijek visoki”, kazao je Kaić.

Beroš: Bolnice smanjuju kapacitete za covid bolesnike

Beroš je govorio o zdravstvenom sustavu.

“S jučerašnjim danom imamo manje od 1800 hospitaliziranih, njih 1752, što je za 85 bolesnika manje nego prethodnog dana. Imamo još jednu dobru vijest, pojedini primarno respiratorni intenzivistički centri počeli polako smanjivati kapacitete za covid bolesnike. To je dobar pokazatelj, ali opuštanja nema i ne smije biti, postoje elementi koji nas na to stalno upozoravaju”, kazao je Beroš.

Dotaknuo se i cijepljenja:

“Proces cijepljenja je u punom jeku. Prošloga tjedna smo premašili milijun doza apliciranih našim sugrađanima, uskoro će se cijepiti i naš milijunti sugrađanin, vjerojatno danas ili sutra. Time je Hrvatska u društvu zemalja koje je procijepilo 29 posto svog odraslog stanovništva što je dobra brojka”, kazao je Beroš.

Kazao je da se treba cijepiti odmah, a ne čekati na jesen:

“Čujem da su prisutne kalkulacije u pučanstvu da bi bilo možda dobro cijepiti se na jesen, preskočiti ljeto zbog vrućine i činjenice da se virus manje širi u ljetnom periodu. Međutim, ne. To je pogrešno, mi danas odlučujemo o svojoj budućnosti. Za dva dana, dva tjedna ili na jesen je prekasno. Stoga, molim vas, nemojte kalkulirati na taj način, poslušajte struku i cijepite se već danas”, kazao je Beroš.

 Popuštanje mjera? Vjerojatno tek u lipnju

Postojeće epidemiološke mjere istječu sutra, a zagrebački Stožer zatražio je malo snažnije popuštanje mjera. Hoće li biti ublažavanja od sutra?

Odgovorio je Božinović:

“Stožer je danas donio odluku o produženju ovih mjera koje vrijede na nacionalnoj razini. Iako već gotovo mjesec dana bilježimo pozitivan trend, mi smatramo da još uvijek nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera uvedenih na nacionalnoj razini jer se ne možemo u ovom trenutku opustiti i naravno nikako prestati odgovorno ponašati”, odgovorio je Božinović.

Regionalni stožeri imat će neka ublaženja. To se odnosi na one županije koje su uvodile strože mjere pa im zbog bolje epidemoiloške situacije strože mjere više ne trebaju.

“Što se tiče zagrebačkog stožera, on je tražio produženje mjera koje su na snazi i koje su uvedene za njihovo područje i to do 31. svibnja do kada vrijede i mjere na nacionalnoj razini. To je kad govorimo o Zagrebu njihov zahtjev. Mi smo to potvrdili”, kazao je Božinović.

 

Stožer produljio sve postojeće mjere, popuštanje vjerojatno početkom lipnja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap