Stožer: Preminule četiri osobe, Capak kazao kako možemo očekivati drugi val

Josip Mihaljević
27. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa na konferenciji za medije u 14 sati. U zadnja 24 sata imamo devet novozaraženih. Preminule su četiri osobe, dvije korisnice splitskog Doma za starije i nemoćne.

beroš

Foto: Ministri Beroš i Božinović | Youtube screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je nove podatke vezane za koronavirus. U protekla 24 sata imamo 9 novooboljelih, ukupno 2039.

Testirano je ukupno 32.817 osoba, u zadnja 24 sata 1195. Postotak pozitivnih je 6,23%.

Od jučer su preminule četiri osobe:

  • Koprivnica, ženska osoba 1937. godište
  • Zagreb, ženska osoba 1934. godište
  • U Splitu dvije ženske osobe, 1923. i 1931. godište, obje su bile korisnice splitskog Doma za starije i nemoćne

Ministar Beroš je kazao kako su sve preminule osobe bolovale od teških kroničnih bolesti.

U ovom trenutku imamo 21 osobu na respiratoru, u bolnicama su 303 osobe, a ukupno oporavljenih imamo 1166.

Božinović o mjerama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je prvu fazu planiranih mjera popuštanja:

“Ono što možemo reći sada, iako je dan tek na polovici, inspekcije civilne zaštite obilaze diljem Hrvatske otvorene objekte, a naše prve informacije govore da svi koji su dužni provoditi mjere rade bez većih uočenih nedostataka, a ono što se utvrdi kao nedostatak, odmah se u dogovoru s odgovornim osobama i riješi”, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Krunoslav Capak kazao je kako u ovom trenutku ne može reći što će biti s planiranim festivalima, ali je rekao da ih nije pametno u ovom trenutku planirati.

Božinović je odgovarao na pitanje  je li stožer politiziran:

“Mi već dva mjeseca iz dana u dan ovdje komuniciramo situaciju s jednom novom vrstom zaraze koja je zahvatila cijeli svijet. U tom kontekstu dajemo vrlo precizne informacije o tomu kako se treba ponašati, kako se treba organizirati život. Donosili smo i donosimo mjere sve u cilju ispunjavanja prvog zahtjeva – zaštita života.

Sada smo u fazi popuštanja u kojoj ovaj stožer ima i delikatniju ulogu, u smislu praćenja efekata popuštanja mjera na zdravstvenu situaciju, prije svega na broj oboljelih.

Što se tiče konkretnog pitanja, politizacija može doći samo kroz pitanja. Politizaciju sigurno potiče netko kome ona odgovara. Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo i neće biti”, kazao je Božinović.

Capak: “Mi možemo očekivati drugi val”

Capak je još jednom odgovarao na pitanje o zaštitnim maskicama.

“Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu i kirurzi mijenjaju maske nakon dva sata. Ona se ne može prati i ne može se ponovno upotrijebiti. Postoje načini za sterilizaciju, ali nikada o tomu nismo govorili, to je rezervna varijanta.

Što se tiče običnih, platnenih ili pamučnih, one se mogu prati i mogu se višekratno upotrijebiti. Kada postane vlažna, treba ju zamijeniti. To su maske koje ne pružaju sto postotnu zaštitu, nisu za medicinsku upotrebu. Ali ta maska sprečava širenja kapljica aerosola od nas svih dok govorimo, dišemo, hodamo i tako dalje, ona je korisna u tom smislu, da se ne šire kapljice, a djelomično nas štiti od kapljica koje su u zraku. Ali ona ne zaustavlja virus u prodoru jer nema tako sitne pore kao što ima kirurška ili druge zaštitne maske”, kazao je.

Govorio je i o drugom valu koronavirusa:

“Postoje različiti scenariji što će se s koronavirusom događati. Znamo da je stariji brat koronavirusa, SARS, iznenada nestao. Ali to je bio virus s drugačijim karakteristikama, a zaustavljen je vrlo blizu svog izvora jer se on mogao širiti tek kad se pojave simptomi.

Covid-19 je podmukla bolest koja se širi i kod onih koji su tek zaraženi i bez simptoma, tu će to biti puno teže. Ako se nakon ljetne pauze gdje mi epidemiolozi očekujemo da će biti manje oboljelih virus vrati s istim karakteristikama kakve ima sada, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala. Ali tada ćemo znati puno više nego sada, bit ćemo spretniji i pametniji, a možda ćemo imati neko oružje u rukama da se puno efikasnije i bolje zaštitimo nego što je to sada. Po sadašnjoj epidemiološkoj slici mi možemo očekivati drugi val, ako se s virusom nešto ne dogodi ili ne promijeni”, kazao je.

Dom za starije u Splitu

Ministar Beroš je upitan hoće li podijeliti inspekcijske nalaze slučaja u splitskom Domu za starije s javnosti i je li možda splitsko-dalmatinski Stožer negdje pogriješio:

“To nije specifičnost Hrvatske, prošli tjedan je Svjetska zdravstvena organizacija izjavila da je više od pola smrti u Europi u vezi s takvim institucijama. Prema tome, to je jedan veliki problem. Ono što kao član stožera i ministar zdravstva mogu naglasiti jest da sam iznimno sretan u ovom trenutku za naše ukupne rezultate. Prema tome, sve ovo što smo do sada radili, radili smo promišljeno i htjeli smo polučiti najbolje mogući odgovor u datom trenutku.

Stotinu puta smo rekli, novi je virus, nova je bolest, nema udžbenika iz kojeg bi vi mogli sagledati sva potrebna postupanja i na granici, i u zdravstvenom sustavu i u domovima za starije. Radili smo ono što smo najbolje znali i nekakvi rezultati su tu.

A što se tiče transparentnosti, vjerujem da smo pokazali da smo potpuno transparentni, otvoreni i da ništa ne krijemo. Sve je na stolu”, kazao je Beroš.

Stožer: Preminule četiri osobe, Capak kazao kako možemo očekivati drugi val
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap