Stožer odbio izdati propusnicu sinu kako bi roditeljima dostavio namirnice

Jasmina Grgurić Zanze
28. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Poučen iskustvima proljetne karantene, Stožer civilne zaštite ovoga puta postrožio je uvjete za izdavanje propusnica samo na hitne slučajeve. No, što kada nam stari roditelji žive u drugoj županiji, a nema im tko dostaviti namirnice? Upravo je to kao razlog naveo jedan Zagrepčanin, no njegova je molba čak dvaput odbijena.

Photo: Unsplash

Zagrepčanin Tomislav Starčević tražio je e-propusnicu kako bi starim roditeljima u drugu županiju dostavio namirnice. Međutim, njegov zahtjev prvo je odbila Gradska četvrt Trešnjevka Sjever , a potom i Ravnateljstvo civilne zaštite, nakon čega je odlučio obratiti im se i putem medija.

Zabranom kretanja narušena ustavna prava

“Propusnicu sam tražio za posjet roditeljima umirovljenicima u Požegi i puncu i punici u Daruvaru radi dostave kućnih potrepština, prehrambenih i medicinskih namirnica. Posjet/dostavu supruga i ja smo planirali 28. ili 29. 12. što je navedeno u zahtjevu, dakle ne za Božićni ručak, prespavanac, obiteljsko druženje i slično.

Naravno, da se ne zavaravamo, propusnicu sam tražio i da supruga i ja vidimo svoje roditelje i da oni vide svoje unuke u vrijeme kada nam svima treba emocionalna stabilnost i duševni mir koji ste najvećim dijelom i vi narušili svojim ishitrenim nepromišljenim odlukama te lutanjima i nekonzistentnostima u upravljanju ovom krizom” – obratio se Starčević nakon dvije odbijenice putem medija Stožeru civilne zaštite.

Smatra da su mu aktiviranjem odluke o zabrani kretanja i samim odbijanjem zahtjeva narušili ustavna prava o slobodi kretanja te njemu i obitelji uzrokovali duševnu bol. Ističe kako su za vrijeme krize pozivali građane na osobnu odgovornost, a sada u doba godine koje smo svi čekali da se vidimo sa najmilijima toga više nema. Dodaje i da je Stožer ograničavanjem kretanja na razini županija omogućio trećini stanovništva da neometano cirkulira Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, zbog čega je smisao ovakvih mjera i epidemiološki upitan.

Tri razloga zbog kojih je ovakva odluka diskriminatorna

Navodi i tri razloga zbog kojih je ovakva odluka diskriminatorna za njega i suprugu, čime su, smatra, stavljeni u nepovoljni položaj.

“Činjenicom da ne živimo u istoj županiji kao naši roditelji nama i njima je uskraćeno da se vidimo za Božić dok je svima ostalim građanima Hrvatske to isto omogućeno. Vjerujem da ste svjesni da je takvih najveći postotak i da će se oni za Božić uspjeti vidjeti…

Činjenicom da ne želimo platiti i rezervirati smještaj u Požeško-slavonskoj ili Bjelovarsko-bilogorskoj županiji diskriminirate nas u odnosu na pojedine građane koji će “fiktivno” ili stvarno platiti smještaj u nekoj od tih županija kako bi propusnicu na taj način dobili.

Činjenicom da strani državljani mogu neometano putovati kroz Hrvatsku ili uz negativan test ne stariji od 48 sati, dok nas građane RH koji plaćamo porez ovoj zemlji tretirate kao drugorazredne” – napominje Starčević.

Za kraj traži od Stožera da mu omogući njegova ustavna prava te odobri e-propusnice za njega i suprugu u najkraćem roku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap