Stožer: Ne idemo u stroge mjere uoči Uskrsa, ali ćemo “dosljednije sankcionirati” prekršaje

Josip Mihaljević
19. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 1112 novih slučajeva, a preminulo je 17 osoba. Odluke o mjerama se spuštaju na lokalne razine, a Stožer je najavio “dosljednije sankcioniranje prekršaja”.

stožer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6426.

Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata.

Preminulo je 17 osoba.

U samoizolaciji su trenutno 21 803 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 461 537 osoba, od toga 6 553 u posljednja 24 sata.

S dvije doze cijepilo se 76.460 osoba.

Capak: U odnosu na prošli tjedan rastemo 45 posto

Krunoslav Capak je komentirao aktualnu epidemiološku situaciju.

“U ovome tjednu smo registrirali 4574 novih slučajeva, a prošlom tjednu 3147 novooboljelih. Povećanje u odnosu na prošli tjedan iznosi 45 posto.

Trenutna prosječna incidencija za Hrvatsku iznosi 248,5. Najniža je u Virovitičko-podravskoj županiji (67,8), a najviša  u Primorsko-goranskoj (666,3). Hrvatska je u ovom trenutku na ljestvici zemalja EU na osmom mjestu, nižu imaju Litva, Danska, Njemačka, Finska, Irska, Španjolska i Portugal. Najvišu incidenciju u EU ima Estonija, 1536,6”, kazao je Capak.

Alemka Markotić izvijestila je o najnovijim spoznajama s jučerašnjeg sastanaka Europske znanstvene platforme za covid.

“Ono što se tiče samih varijanti virusa, praktičnu i gotovo potpunu dominaciju preuzima takozvani britanski soj, u nekim zemljama je preko 80 posto raširen u populaciji. Negdje od 50 posto je u prosjeku u većini zemalja. Nove informacije su vezane uz tzv. južnoafričku varijantu koja također raste. Za brazilski soj nema dovoljno podataka, on za sada nije značajnije raširen iako se bilježe pojedinačni slučajevi. I dalje je naglašeno da mjere i opreznost moraju biti u svim europskim zemljama jer brojevi značajno rastu.

Bilo je izvješće od predstavnika Europske agencije za lijekove, potvrđeno je da za sada prema relevantnim podacima utemeljenim na medicinskoj dokumentaciji – nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom, to je preporuka. Regulatorna tijela u državama naravno mogu odlučiti svaka za sebe. Odlučeno je da će se pratiti sve nuspojave i istaknuta je potreba za dodatnim istraživanjima”, kazala je Markotić.

Neće se uvoditi stroge mjere poput lockdowna

Iz Vlade su jučer poručili kako ne razmišljaju o uvođenju propusnica, lockdowna ili nekih osobito strogih mjera uoči uskršnjih blagdana. Umjesto toga, prebacujemo se na regionalni pristup, a županije mogu uvoditi strože mjere po potrebi.

“Sudeći po iskustvima iz okruženja i informacija o novim sojevima, i u Hrvatskoj po svemu sudeći kreće dominacija novih varijanti virusa koje su zaraznije od prethodnih. To nas stavlja pred ozbiljne zadaće u zaustavljanju širenja što se događa paralelno s pripremama za ovogodišnju turističku sezonu. Zato je Nacionalni stožer donio dvije upute kojima se od svih stožera na lokalnim razinama traži da pojačaju nadzor pridržavanja epidemioloških mjera što uključuje i dosljednije sankcioniranje.

Smatramo da se radi o važnim uputama kako bi se zadržao sustav postojećih mjera koje su takve da ljudi u Hrvatskoj u komparaciji s većinom drugih europskih zemalja žive pod najmanjim restrikcijama”, kazao je Božinović.

Od otvorenja terasa naplaćeno je tridesetak kazni ugostiteljima, kazao je Božinović.

“HZZ-a uskoro ima sjednicu na kojoj će razraditi dodatno uvjete za naknade koje se isplaćuju vezano za smanjeno poslovanje određenih sektora zbog mjera koje donosi Stožer. Sigurno je da oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju jer to nema logike. S jedne strane dobivaš naknadu od države, a s druge strane se ne pridržavaš mjera”, kazao je Božinović.

Copy link
Powered by Social Snap