Stožer: Dvije osobe preminule, Beroš otkrio da ćemo uskoro imati dvostruko jeftinije testove

Josip Mihaljević
20. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije na konferenciji za medije u 14 sati. Imamo 25 novozaraženih, a dvije osobe su preminule.

beroš

Foto: Vili Beroš | Youtube screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije brojke u vezi epidemije koronavirusa. U zadnja 24 sata imamo 25 novozaraženih, broj aktivnih slučajeva je 1.050. Ukupno smo imali 4.370 slučajeva, prosječna dob zaraženih je 47.14 godina.

Ukupno smo testirali 104.132 osobe, a u protekla 24 sata napravljeno je 1.028 testova.

U bolnici se liječi 147 osoba, devet ih je na respiratoru. U protekla 24 sata imamo dva smrtna slučaja.

“U protekla 24 sata nažalost imamo dvije preminule osobe, što nam daje ukupnu brojku od 122 preminule osobe od početka epidemije. Preminule su dvije ženske osobe u Puli, jedna je ’41. godište uz pozitivan komorbiditet, druga je ’39. godište uz komorbiditet i niz kroničnih patoloških stanja. Niti jedna niti druga osoba nisu bile na respiratoru”, kazao je Beroš.

Beroš rekao da uskoro stižu jeftiniji testovi na koronavirus

Damir Trut, pomoćnik ministra Božinovića, predstavio je nove mjere. Temeljem prijedloga Stožera u vukovarsko-srijemske županije uvode se nova pravila za vjenčanja i svatove – ona se mogu održavati samo u krugu najuže obitelji. Odluka stupa na snagu danas i traje do 4. kolovoza.

“Ovom odlukom izlazimo u susret županijskom stožeru, no to je i poruka svima ostalima da se pridržavaju mjera ili ćemo doći u situaciju da moramo ograničiti broj uzvanika kako na svadbama, tako i drugim svečanostima”, kazao je Trut.

Krunoslav Capak je dodao kako se novom odlukom ne ograničava broj ljudi na svadbama “nego je izričaj da to budu članovi najuže obitelji”. Dodao je da će stožer do srijede razmisliti hoće li se ograničavati veća okupljanja:

“Ozbiljno razgovaramo o tome što s takvim okupljanjima, u velikom broju. Na sljedećem sastanku stožera u srijedu ta će odluka biti na dnevnom redu”, kazao je Capak.

Beroš je prošloga tjedna najavio i dvostruko niže cijene na privatne testove za koronavirus. Oni su sada oko 1.500 kuna, a nove cijene, ovisno o testu, bit će između 500 i 700 kuna.

“HZZO je na svojoj sjednici još u petak odobrio nove cijene testova. Sukladno proceduri, odluka se treba objaviti u Narodnim novinama, to očekujemo u srijedu. Nakon toga, upravna vijeća zdravstvenih ustanova moraju potvrditi tu cijenu. To je procedura koja se mora poštovati”, kazao je.

Capak je rekao da se tek 4 posto svih provedenih testova platilo s privatnim novcem, dok je 96 posto testova išlo na trošak HZZO-a.

Stožer: Dvije osobe preminule, Beroš otkrio da ćemo uskoro imati dvostruko jeftinije testove
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap