Što učiniti s božićnim drvcem kada prođu blagdani: Donosimo zanimljiva rješenja

Luka Kalac
10. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Početkom siječnja većina kućanstava se rješava svojih božićnih drvaca. Upravo zbog toga nastaju veliki problemi s odvoženjem jelki i pretrpanosti prostora namijenjenih za odlaganje otpada, a ova dva rješenja u potpunosti su sigurna za okoliš i životinje.

Zeleni bor

Bor | Foto: Mirovina.hr

Dobar dio ljudi rješava se svoj božićnih drvaca na blagdan Sveta tri kralja, poznatog i kao Bogojavljenje. Ako jelku ne možete ponovno zasaditi jer je posječena ili nemate gdje s njom, postoje rješenja pomoću kojih ćete je u potpunosti iskoristiti, a priroda će vam biti zahvalna. Ponekad se odlaganje pored kontejnera se smatra najbržom i najlakšom opcijom, ali na to više nećete tako gledati jer to drvce može i dalje koristiti vama ili nekome drugome.

Pretvorite drvo u malč

Ako imate vrt ili puno biljaka u svom stanu, jedna od opcija pomoću koje možete iskoristiti božićno drvce je pretvaranje u malč. Inače, malč je materijal koji se posipa po tlu te pomaže u poboljšanju zdravlja tla, smanjenju rasta korova, očuvanju vlage površinskog dijela tla, održavanje zemlje svježom, štiti od mraza i vrućina te ima i estetsku svrhu te čini vaš vrt ljepšim i uređenijim.

U velikoj većini slučajeva, pa i u ovom gdje koristite božićno drvce, malč je organski te ćete prirodnim putem donijeti niz dobrobiti za svoj vrt bez imalo zagađenja. Malč je moguće napraviti  u sjeckalici za biljke koja može usitniti kruti i meki biljni otpad. Pod kruti spadaju komadi kore stabla ili čak grane, dok se pod sitnim podrazumijeva lišće.

Borovi u mrežici
Kako i gdje ostaviti božićno drvce nakon blagdana? Najveći gradovi objavili su lokacije odvoza

Pretvorite drvo u sklonište za životinje

Ako već imate malč, svoje božićno drvce možete odnijet u vrt ili povrtnjak gdje ga možete razrezati i položiti na tlo. Tako ćete obogatiti stanište kukcima, pticama, ježevima i vjevericama. Osim utočišta, ono im može poslužiti kao mjesto gdje mogu pronaći svoju hranu.
Tim životinjama grane i deblo vašeg božićnog drvca poslužit će kao mjesto zaklona od prirodnih nepogoda i mjesto na kojem se mogu hraniti. Smjestite svoje drvce na mjesto koje nije blizu prolaza kako se ne bi prestrašile, a među granama ostavite malo hrane za njih kako bi ih privuklo. Kukuruz, komadići voća ili sjemenke bit će izvrstan mamac za male životinje koje će iskoristiti vaše drvce. Ako ste se ipak odlučili riješiti drvca, u ovom tekstu možete vidjeti koliko će trajati odvoz otpada u velikim gradovima.
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap