Što s testiranjem najsiromašnijih? Capakova zamjenica: “Cjepivo je besplatno”

Jasmina Grgurić
15. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, kaže da je siromašnim građanima cijepljenje besplatna alternativa za testiranje koje se plaća. Iznijela je i stav da je testiranje veliko opterećenje za zdravstveni sustav pa je, smatra, ono najbolje što možemo napraviti jest cijepiti se.

Ivana Pavić Šimetin (Snimak zaslona/N1)

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter apelirala je uoči uvođenja obaveznih covid potvrda u javnom i državnom sektoru na Vladu i Stožer preporukom kako bi testiranje trebalo biti besplatno za najsiromašnije građane, kao i za one koji zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu primiti cjepivo. Ne smije se dogoditi, smatra, da najranjiviji građani ne mogu ostvariti nužne usluge zato što nemaju sredstava za testiranje, što može dovesti do diskriminacije i povrede njihovih prava.

Na preporuke pravobraniteljice država zasad ne reagira, a zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin na pitanje testiranja najsiromašnijih poručuje – da je cjepivo besplatno.

“Kontraindikaciju za cijepljenje ima jako malo ljudi”

Zamjenica Krunoslava Capaka istaknula je tako jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da se od 27. prosinca cijepi protiv covida te da je cjepivo besplatno i široko dostupno.

Komentirajući prosvjede protiv covid-potvrda rekla je da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali i da svatko treba dati minimalni doprinos u borbi protiv pandemije, a to je cijepljenje.

“Kontraindikaciju za cijepljenje ima jako malo ljudi”, rekla je Pavić Šimetin, dodajući da svi oni mogu od liječnika dobiti potvrdu s kojom mogu ulaziti u ustanove na koje se odnosi nova odluka.

Cijena testiranja u HZJZ-u sada je 108 kuna. Ona se formira, dodaje Šimetin, ovisno o tržišnoj cijeni nabavljenih tekstova te ju snižavaju kada god je moguće. U zagrebačkim Domovima zdravlja dogovorena je od danas cijena testa 70 kuna.

Liječničke potvrde kao alternativa covid putovnicama

“Testiranje je veliko opterećenje za zdravstveni sustav pa evo, ono najbolje što možemo napraviti je cijepiti se” – rekla je Pavić Šimetin za HRT.

Covid potvrde od sutra su obavezne za sve zaposlenike u javnom i državnom sektoru, ali i za korisnike njihovih usluga. Alternativa građanima, osim covid potvrde za cijepljene, preboljele i testirane, je liječnička potvrda o testiranju za negativan rezultat ne samo PCR, nego i antigenskog testa. Također, oni koji su preboljeli Covid-19 mogu dobiti liječničku potvrdu koja vrijedi 12 mjeseci, za razliku od EU digitalne Covid potvrde koja u tom slučaju vrijedi samo šest mjeseci.

Što s testiranjem najsiromašnijih? Capakova zamjenica: “Cjepivo je besplatno”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap