Što kažu ministri o usklađivanju: “Kamo sreće da možemo i više izdvajati za umirovljenike”

Josip Mihaljević
30. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Ministar rada Josip Aladrović ocijenio je dobrim što rastu plaće i mirovine, a ministar financija Zdravko Marić kaže kako bi bio sretniji kada bi za usklađivanje mirovina bilo još više novca.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar rada Josip Aladrović i ministar financija Zdravko Marić komentirali su indeksaciju mirovina koja umirovljenicima sjeda na račune kroz desetak dana. Ministar Aladrović je na pitanje o rastu cijena kazao kako je dobro što rastu plaće i mirovine, ali na pitanje je li pošteno da prosječan umirovljenik dobije 60 kuna, a saborski zastupnik 230 kuna veću mirovinu kazao je kako se “usklađenje događa sukladno zakonodavnom okviru”, piše tportal.hr.

“Svjesni neadekvatnosti pojedinih vrsta mirovina odlučili smo se na nov način obračuna obiteljske mirovine koje su najmanje adekvatne i to ćemo učiniti u sljedećem koraku. Najniže mirovine su povećane više od 20 posto. Siguran sam da će i kretanja unutar mirovinskog sustava spriječiti bilo kakvo povećanje siromaštva”, poručio je Aladrović.

Ministar Marić je u petak gostovao u Dnevniku HTV-a na temu gospodarskog oporavka pa se dotaknuo i indeksacije mirovina.

“Prihode imamo više od očekivanih, međutim još uvijek imamo dosta visoke pritiske na rashodovnoj strani proračuna. Za neke od njih nam je drago, na primjer indeksacija mirovina, kamo sreće da možemo i više za njih izdvajati. Međutim, znamo da situacija sa zdravstvom, javnom upravom po pitanju plaća, kao i nekih drugih stavki stavlja dodatne pritiske na izvršenje ove godine, ali ništa od toga neće doći pod znak pitanja”, kazao je ministar Marić.

Što kažu ministri o usklađivanju: “Kamo sreće da možemo i više izdvajati za umirovljenike”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap