Što je TikTok i zašto je zaludio mlade?

Matej Markovinović
29. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Kratki i zabavni videozapisi kojima u uglu piše ‘TikTok’, mogu se pronaći na gotovo svugdje na internetu. Štoviše, TikTok se nerijetko spominje i u novim serijama, filmovima, pa ponekad čak zaluta i u informativne emisije. No, ako vam ta neobična društvena mreža postavlja upitnik iznad glave i ne možete dokučiti zašto je zaludila mlade, ne brinite, mi ćemo vam to objasniti.

Foto: Unsplash

TikTok vamo, TikTok tamo. TikTok apsolutno svugdje. Riječ je, naime, o kineskoj društvenoj mreži koja je tijekom pandemije koronavirusa opasno “prešišala” Facebook, Instagram i ostale društvene mreže po svojoj popularnosti. TikTok je, štoviše, prošle godine postao i najpreuzimanija aplikacija na mobitelima.

Format TikToka nekima nije u potpunosti jasan. Naime, cijela se društvena mreža zapravo temelji na snimanju i objavljivanju kratkih videozapisa, u kojima se u pozadini nerijetko nalazi neka glazba, odnosno “sound”.

Dakle, neki bi iz ovoga zaključili da je zapravo riječ o još jednoj društvenoj mreži koja na neki način “kopira” dijelova Instagrama ili Facebooka, no istina je u potpunosti suprotna.

@ladyamora spooky season #catsoftiktok #cats #scaredycat #IKnowWhatYouDid #MakeItCinematic #funny #funnycat ♬ original sound – ladyAmora

TikTok ne izgleda i ne daje osjećaj kao klasična društvena mreža i to se vidi pri prvom otvaranju aplikacije. Umjesto da se korisnicima na početnoj stranici pojave objave, statusi i ostale “sitnice” na kakve smo navikli na, primjerice, Facebooku, pojavljuju se kratki videozapisi koji se prebacuju tako da prstom povučete prema gore. I to je, u principu, najvažnije za razumjeti.

Stariji i TikTok | Pexels
Populacija preko 60 godina ostvaruje milijarde pogleda na TikToku, a pojedini zarađuju i milijune kuna

Osim zabavnih, na TikToku se mogu pronaći stvarno razne vrste videozapisa. Od edukativnih, misterioznih i glazbenih, pa sve do kulinarskih ili sportskih. Upravo ta raznolikost, a i činjenica da su videozapisi dugi najčešće po nekoliko desetaka sekundi, privlači mlade na ovu društvenu mrežu.

Stoga, ako vam unuci žele pokazati neki kratki video s TikToka, pristanite, jer tko zna, možda se baš i vi “zarazite” i krenete beskonačno “listati” kroz raznorazne klipove. Podsjećamo da smo nedavno pisali o tome kako su stariji sve više na TikToku te ga koriste kao svojevrsno mjesto za borbu protiv stereotipa i ageizma.

 

Što je TikTok i zašto je zaludio mlade?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap