Stjepan (72) vjerovao prijatelju pa ostao bez svega u zamjenu za smještaj u straćari

Ana Kanazir
25. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Stjepan Nemak ima 72 godine i slijep je, ima dijabetes i nema oba stopala. S obzirom na svoja zdravstvena stanja nije mogao skrbiti sam o sebi pa je pomoć potražio kod prijatelja. Ovo se pokazalo velikom pogreškom. Naime, umirovljenik je prijatelju ponudio dio imovine u zamjenu za skrb koja mu je obećana, ali je na kraju ostao bez svega što posjeduje. Uz to, dobio je smještaj u maloj prostoriji nalik šupi u kući tog istog prijatelja. Situacija je bila toliko loša da je danima radije spavao u svojem autu. Zahvaljujući susjedima Stjepan je u domu, a cijeli slučaj je na sudu.

Umirovljenik Stjepan u sobi u domu

Umirovljenik Stjepan | Foto: Screenshot Provjereno

Stariji ljudi su često meta prevara, a najčešće ih iskoriste upravo njihovi najbližnji i to prilikom potpisivanja ugovora o uzdržavanju. To se dogodilo i umirovljeniku Stjepanu koji je htio dati dio imovine prijatelju u zamjenu za skrb, a na kraju je ostao bez svega.

Štefica Salaj (SUH) i Slavica Vučičević | Snimak zaslona RTL Danas
Slavica potpisala ugovor o uzdržavanju s kćeri: 'Pritiskali su me, zvali, opsjedali...'

Obećano mu je svašta, a na kraju spavao u autu

Umirovljenik Stjepan je trebao pomoć, točnije trebao je nekoga da brine o njemu, a mislio je kako će čovjek kojeg je poznavao godinama biti dobar kandidat. U zamjenu za pomoć i brigu mu je ponudio dio svoje imovine. Nažalost, na kraju je ostao bez dvije kuće i desetke tisuća četvornih metara zemlje. U zamjenu je dobio smještaj u potleušici, a danima je spavao i u autu, u kojem je, kako kaže, imao bolje uvjete.

– On je meni obećao da me vodi u Dubravu k sebi u kuću, da ima poseban ulaz i stan s WC-om. I žena da će mi kuhati svaki dan, što budu oni jeli, da ću to jesti i ja. I vikendom ide na more k mami, vozit će me kad god vikendom ide k mami, da idem i ja s njim, rekao je Stjepan u emisiji Provjereno, a piše dnevnik.hr.

Slučaj je završio na sudu

Umjesto toga, živio je u prostoriji bez vode, a njegov drugi prijatelj mu je napravio poseban eko zahod. Stjepan je rekao i kako jedan čitav dan ne bi dobio vode pa je zbog dijabetesa dva puta pao u komu. Prijatelj koji mu je sve obećao i s kojim se nekada družio ga je na kraju potpuno iznevjerio. Potpisao je ugovor koji je bio unaprijed pripremljen, a koji Stjepanu nitko nije ni pročitao.

– Ja nisam mogao iz auta van, nego sam sve u autu potpisao. Ništa se nije čitalo, čak nije ni javni bilježnik bio, nego je bila pomoćnica. Samo su mi turnuli papire i ja sam to potpisao, objasnio je Stjepan za dnevnik.hr.

Ekipa Provjerenog je tražila za izjavu i spomenuti javnobilježnički ured, ali nisu željeli davati nikakve izjave. Stjepana su na kraju spasili susjedi koji su ga odveli u bolnicu pa u dom za starije, koji mu pomažu plaćati. Slučaj je završio i na DORH-u i na sudu. Stjepan ima presudu u svoju korist, ali slučaj nije gotov.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap