Konačno je prihvaćeno: Uvodi se Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Ana Kanazir
30. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju su tema mnogih rasprava već neko vrijeme. Naime, ovi ugovori mogu biti vrlo opasni za starije osobe jer njima, samo jednim potpisom, starije osobe ostaju bez svojeg doma. Točnije, kod ugovora o doživotnom uzdržavanju imovina se prenosi nakon smrti osobe, dok se kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina prenosi odmah po sklapanju ugovora. Ipak, dobra je vijest da su saborski zastupnici ovih dana pozdravili Vladinu odluku o osnivanju Registra ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju čime bi se trebalo posebno zaštiti starije osobe. Osim toga, mijenjaju se i imena spomenutih ugovora.

U pravom planu su ruke koje potpisuju ugovor

Potpisivanje ugovora | Foto: Pixabay

Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju će stupiti na snagu od siječnja, a on donosi značajne promjene zakonskih propisa kako bi se zaštitila prava starijih osoba. Sada će se ovi sporni ugovori puno bolje kontrolirati pa će možda biti i manje prevara starijih osoba.

Štefica Salaj (SUH) i Slavica Vučičević | Snimak zaslona RTL Danas
Slavica potpisala ugovor o uzdržavanju s kćeri: 'Pritiskali su me, zvali, opsjedali...'

Poznati su detalji Registra ugovora

Prijedlog Registra ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju je zapravo prijedlog pučke pravobraniteljice koji je prvo predstavljen u Vladi, dok su ga sada prihvatili i saborski zastupnici. Prije svega, treba znati kako su ugovori o uzdržavanju vrlo opasni za starije osobe jer samo jednim potpisom mogu ostati bez svoje imovine. Ovakvih slučajeva je stvarno mnogo, a na kraju umirovljenici nemaju gdje živjeti. O nekoliko takvih situacija možete čitati u ovom tekstu.

Ipak, Registrom ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju bi se ovo trebalo regulirati. Točnije, njime će se vidjeti je li neka osoba već sklapala ili raskidala ugovore o uzdržavanju, bila u sporu ili nekim drugim neželjenim situacijama koje mogu narušiti povjerenje da se uopće uđe u pravni dogovor, što je onda korisno za obje strane.

Jednako tako, ovaj bi Registar trebao zaživjeti početkom iduće godine, a vodit će ga javno bilježnička komora i sud, dok će jedna osoba moći sklopiti najviše tri takva ugovora. Ovime bi zlouporaba ugovara o uzdržavanju trebala biti puno manja, a time bi se trebale smanjiti i prevare starijih osoba.

Mijenjaju se i nazivi ugovora

Osim toga, promijenit će se i naziv ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a novi su  i još neki detalji.

– Mijenja se naziv ugovora o doživotnom uzdržavanju tako da se uz dosadašnji naziv u zagradi dodaje podatak o trenutku prijenosa imovine (uz prijenos imovine nakon smrti) s primatelja na davatelja uzdržavanja s osnove ugovora, a sve radi lakšeg razumijevanja pravnih posljedica koje proizlaze iz ugovornog odnosa. Nadalje, mijenja se i naziv ugovora o dosmrtnom uzdržavanju tako da se uz dosadašnji naziv u zagradi dodaje podatak o trenutku prijenosa imovine s primatelja uzdržavanja na davatelja uzdržavanja, navodi se na stranici Hrvatskog sabora.

Također, propisuje se nužni sadržaj koji se ugovorom o doživotnom uzdržavanju mora ugovoriti.

Copy link
Powered by Social Snap