Starijim ljudima poručili da korona nije tako strašna bolest. Milanović: To je katastrofa!

Jasmina Grgurić Zanze
7. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Festival slobode, održan u subotu poslijepodne na Trgu bana Jelačića, ne prestaje izazivati burne reakcije u javnosti. Organizatori su s pjevačem Tonijem Cetinskim već prijepodne počeli obilaziti domove za starije i nemoćne osobe, čijim su korisnicima poručili da korona “nije tako strašna bolest” da se ne bi mogli družiti i veseliti. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović oštro je osudio taj čin.

Organizatori Festivala slobode pred domom Trešnjevka (Snimak zaslona/FB)

Protiv ograničavanja slobode kretanja i druženja, nametanja fizičke distance i uskraćivanja fizičkog kontakta, ali i protiv nošenja maski, u jeku pandemije i mjera prevencije, građanska inicijativa održala je u subotu prosvjed na Trgu bana Jelačića. Festival slobode kampanju je počeo već prijepodne kada su se organizatori s pjevačem Tonijem Cetinskim u turističkom autobusu uputili ispred domova za starije i nemoćne osobe.

Korisnici domova umirovljenika žrtve su izolacije posljednjih šest mjeseci te su najgore na svojoj koži osjetili posljedice karantene, zatvoreništva i odvojenosti od najmilijih. S druge strane, riječ je o najosjetljivijoj skupini građana. Koliko je Covid-19 koban za njihove zdravlje, svakodnevno svjedoče teški oblici bolesti kod starijih osoba koje na dnevnoj bazi umiru od koronavirusa.

Ipak, organizatori su im poručili da korona i nije tako strašna bolest.

“Cilj nam je poslati poruku da niste sami. Ako se osjećate usamljeno, ako mislite da nitko ne misli na vas, evo mi mislimo na vas svaki dan” – rekli su ispred Doma za starije i nemoćne Trešnjevka.

Poruku su imali i za ravnatelja Doma pa nastavili:

“Molim vas, vratite sadržaje u domove, vratite ljudima pjevanje, gimnastiku, vratite im život. Nije ovo tako strašna bolest, da se ne možemo družiti, da se ne možemo veseliti. Jer, što možemo bez pjesme? Pa pjesma nam je sve. Pjesma je život, bravo gospođo. Mislimo na vas i volimo vas” – kazali su.

Slične poruke uz pjesmu poslali su nešto kasnije i stanarima Doma za starije osobe i gerontološkog centra Maksimir.

Hrvatski predsjednik oštro je osudio ovakav čin.

penzic cjepivo
Rezultati naše ankete: Većina starijih se ne želi cijepiti protiv koronavirusa!

“To je demokracija. Međutim, po meni je idiokracija otići pred staračke domove, baš pred domove za starije osobe. O tome govorim od prvog dana: stariji i bolesni su oni o kojima moramo brinuti, a ne tinejdžeri, ne moja generacija. Otići pred domove umirovljenika i govoriti im kako je korona mačji kašalj? To sam vidio da rade. To je katastrofa. Ovo drugo, ako ljudi prosvjeduju protiv maski, to je u redu. Pa što?” – kazao je Zoran Milanović.

Video snimku govora predvodnika Festivala slobode ispred Doma za starije na Trešnjevci možete pogledati na ovoj poveznici.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap